ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
«Η Απέλλα» 
ΛΕΩΝΙΔΟΥ 50. ΣΠΑΡΤΗ Τηλ/Fax: 27310 22993
Ε-mail: taxi.sparti@gmail.com Κιν. 6937-134229/ 6932-426767
Σπάρτη 29/06/2010
Αριθ. Πρωτ. 13

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΟΛ. 1096/21-06-2010
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Ε.Δ.Χ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Συνάδελφε ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων μας και η χρήση των ταμειακών μηχανών από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουλίου είναι γεγονός. Με την παρούσα θα προσπαθήσουμε με όσο πιο λόγια να σε διαφωτίσουμε για τις σου πρώτες ενέργειες
Όλοι οι ιδιοκτήτες ανεξάρτητα αν εργάζονται οι ίδιοι η απασχολούν οδηγούς, η έχουν νοικιάσει τα αυτοκίνητά τους σε οδηγούς η είναι συνταξιούχοι και έχουν κρατήσει το ταξί θεωρούν βιβλίο εσόδων εξόδων Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
Άμεσες υποχρεώσεις: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
ΜΕΧΡΙ και 30/06/2010 περνάμε από τον ταξιμετρά για να προσθέσει το Φ.Π.Α. 11% που θα εισπράττουμε από 1/7/2010 και να γίνει ο έλεγχος της ταμειακής μηχανής. Αν η ταμειακή μας μηχανή για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργεί σωστά θα πρέπει άμεσα να προβούμε στην αποκατάσταση της βλάβης την οποία θα πρέπει να δηλώσουμε στη ΔΟΥ εντός 15 ημερών.  
Από 1/7/2010 φυλάμε τα ημερήσια Ζ και παίρνουμε αποδείξεις ή τιμολόγια για όλα μας τα έξοδα που έχουν σχέση με το αυτοκίνητό μας και την εργασία μας (καύσιμα -αποδείξεις από συνεργεία/σέρβις - ανταλλακτικά - συνδρομές σε ράδιο ταξί - ασφάλεια του οχήματος - τέλη κυκλοφορίας, διόδια, κινητή τηλεφωνία και γενικώς ότι έχει σχέση με τη λειτουργία του οχήματος. (Για τα διόδια θα σου προτείναμε όταν περάσεις από τη Νεστάνη ή το Σπαθοβούνι να εγγραφείς ως επιτηδευματίας, να προμηθευτείς ηλεκτρονικό μηχανισμό και να σου έρχονται κάθε μήνα τιμολόγια με τις διελεύσεις σου στο σπίτι. Όλα αυτά τα φυλάμε για καταχώρηση στο βιβλίο εσόδων εξόδων. Να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή για να μην ξεχνάς καμία απόδειξη, ειδικά αυτές των καυσίμων, αφού, κυρίως, από αυτές ουσιαστικά θα γίνεται ο συμψηφισμός του ΦΠΑ και το χτίσιμο των εξόδων μας. Οι τρόποι συλλογής αποδείξεων από τα βενζινάδικα είναι τρείς: α) είτε κόβουμε τιμολόγιο κάθε φορά που γεμίζουμε, β) είτε κόβουμε δελτίο αποστολής κάθε φορά και στο τέλος του μήνα ένα συγκεντρωτικό τιμολόγιο επί των δελτίων αποστολής. Ο τρίτος τρόπος που θεσμοθετήθηκε πριν λίγες ημέρες είναι μάλλον ο πιο απλός: την απόδειξη της ταμειακής μηχανής, που εδώ και λίγο καιρό υποχρεούνται να εκδίδουν οι πρατηριούχοι, εφόσον τη σφραγίσουν και αναγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας του ταξί μας στο πίσω μέρος αυτή λειτουργεί σαν τιμολόγιο.
Η θεώρηση των βιβλίων στην εφορία, όπου υποβάλλει ο καθένας μας τη δήλωση εισοδήματος, γίνεται το συντομότερο δυνατό αρχομένης  από 1/7/2010 και μέχρι το αργότερο έως 30/09/2010.
Για την θεώρηση των βιβλίων χρειάζονται.
1.     ΣΦΡΑΓΙΔΑ με τα στοιχεία. Παρατίθεται ένα υπόδειγμα:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ 156 ΣΠΑΡΤΗ ΤΗΛ. 6911234567
ΑΦΜ: 0516426426. ΔΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
Στη σφραγίδα αναγράφεται η διεύθυνση της οικίας μας όπως αυτή δηλώνεται και στη φορολογική μας δήλωση. Η αναγραφή του τηλεφώνου μας είναι προαιρετική. Οι σφραγίδες που κατέχουμε πολλοί από εμάς (λόγω μαθητικών) ισχύουν εφόσον περιλαμβάνουν τα ζητούμενα στοιχεία
2.   ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε.
3.   ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Κ.Α.
·         Όσοι έχουν τυχόν οφειλές στο Ι.Κ.Α. η στον Ο.Α.Ε.Ε., μέχρι 6.000 ευρώ μπορούν να λάβουν βεβαίωση οφειλής και να θεωρήσουν τα βιβλία διαφορετικά πρέπει να κάνουν διακανονισμό.
·         Από τον Ο.Α.Ε.Ε. προς το τέλος της περυσινής χρονιάς λάβαμε σημείωμα για θεώρηση στοιχείων του Κ.Β.Σ. και το σημείωμα αυτό αφού το έχουμε πάμε στην εφορία.
·         Όσοι σφράγισαν πρόσφατα βιβλία (για τα μαθητικά) και έχουν αντίγραφα βεβαιώσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αυτές ισχύουν για ένα χρόνο.
·         Εάν ζητηθεί από την Εφορία εγγραφή στο επιμελητήριο να γνωρίζετε ότι δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή. (πρόταση του Σωματείου είναι να εγγραφούμε όλοι στο επιμελητήριο· άλλωστε είναι πάνω από τους μισούς. Τα ενδεχόμενα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από την ετήσια εισφορά των σαράντα ευρώ)
Βγάζοντας τη σφραγίδα, αγοράζοντας από το βιβλιοπωλείο α) ένα βιβλίο εσόδων εξόδων, β) ένα μπλοκ αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, και γ) ένα μπλοκ τιμολογίων παροχής υπηρεσιών (όσοι έχουν τιμολόγια από μαθητικά, τωρινά ή παλιά τιμολόγια ισχύουν) και έχοντας τις δύο βεβαιώσεις ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχεις τρεις  τρόπους για να θεωρήσεις βιβλία.
1ος τρόπος: πας μόνος σου στο τμήμα ΚΒΣ της ΔΟΥ στο δεύτερο όροφο της εφορίας.
2ος τρόπος: αναθέτεις αυτή την εργασία στο λογιστή σου.
3ος τρόπος: η θεώρηση των βιβλίων σου θα γίνει από το λογιστή, που, ενδεχομένως, θα αναλάβει την ομαδική εργασία.
 Και τούτο θα συμβεί εφόσον μαζευτούμε πάνω από είκοσι ενδιαφερόμενοι. Ήδη πολλοί λογιστές της Σπάρτης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αναλάβουν τα βιβλία μας ομαδικά. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος μας θα είναι μεγαλύτερο αφού οι τιμές τους είναι αρκετά χαμηλότερες και δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση το ποσό των σαράντα-πενήντα ευρώ μηνιαίως που αφορά τις μεμονωμένες αναθέσεις. Ήδη οι προσφορές που έχουμε ξεκινούν από είκοσι πέντε € (25) το μήνα με το ΦΠΑ (πάνω από τριάντα ιδιοκτήτες)  έως τριάντα τρία € (33)  ευρώ το μήνα εφόσον είμαστε πάνω από είκοσι (20) ιδιοκτήτες. Αυτή η προσφορά των λογιστών αφορά το άνοιγμα (τη μεταβολή) των βιβλίων, την τήρησή τους, την ενημέρωσή τους, τις τριμηνιαίες, τις συγκεντρωτικές ΦΠΑ. Δεν αφορά τις περιπτώσεις μισθοδοσίας προσωπικού (καταστάσεις μισθοδοσίας, ΙΚΑ, κλπ.), καθώς δεν αφορά και τη σύνταξη και υποβολή της ετήσιας φορολογικής μας δήλωσης. Η τυχόν επιλογή μας για συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα δεν συνεπάγεται «εγκατάλειψη» του λογιστή που έχουμε μέχρι σήμερα. Σε δύο τρεις μέρες το αργότερο θα μπορούμε να σου πούμε ακριβείς λεπτομέρειες για όλο αυτό το θέμα. Εσύ αν συμφωνείς να συμμετάσχεις σε μια τέτοια ομαδική εργασία, υπόγραψε το συντομότερο δυνατό, στο κάτω μέρος της σελίδας τη σχετική φόρμα και δώσε ένα αντίγραφο της παρούσας στον πρόεδρο ή στο γραμματέα. 
Σίγουρα με την παρούσα δεν λύσαμε τις απορίες σου. Τις επόμενες μέρες με νέα ενημερωτικά και με συναντήσεις-συγκεντρώσεις (παρουσία και λογιστή) θα επιχειρήσουμε να διαφωτίσουμε απορίες και ερωτήματα που σίγουρα θα γεννηθούν τις πρώτες ημέρες του νέου φορολογικού πλαισίου λειτουργίας μας.
Το Δ.Σ
  
Προσοχή!!! οι φορολογικές παραβάσεις επισύρουν πρόστιμα και κυρώσεις και πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη επιμέλεια.
Να επισκέπτεστε και να ενημερώνεστε και από το ιστολόγιο (blog) του Σωματείου μας:  http://spartitaxi.blogspot.com/ εδώ θα αναρτούνται καθημερινά όλα τα νέα όπως ανακοινώσεις Ομοσπονδίας, μεγάλων Σωματείων, υποδείγματα κλπ.