ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε


*
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
Αράτου 21, 1ος όροφος, Τ.Κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ:2610-274.047 FAX:2610-275.778
E-mail: oebesna1@otenet.gr
Αρ. αρχείου: Φ018/Β1/16        Πάτρα  29 /8/2013
Αρ. πρωτoκ: 431/2013





ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ



ΘΕΜΑ: Αποφάσεις  Διοικητικού  `και Γνωμοδοτικού  Συμβουλίου  ΟΕΒΕΣΝΑ  στις  28/8  για τις  κινητοποιήσεις  που  εξήγγειλε  η  ΓΣΕΒΕΕ  για  τις  7/9 και  τις 16/9.



Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας και  Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πήραν μέρος οι Διοικήσεις των Σωματείων μελών μας, καθώς και ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας.
Το θέμα που απασχόλησε  τους παρευρισκόμενους ήταν:
Λήψη απόφασης για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει πανελλαδικά η ΓΣΕΒΕΕ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/κης - διαμαρτυρία για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό (αναγκαστική είσπραξη οφειλών), το φορολογικό (Κώδικας φορολογίας εισοδήματος και νέο Κώδικα φορολογικών διαδικασιών).
Α) Μετάβαση στη Θεσ/κη -συμμετοχή στη διαμαρτυρία της 7 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο (ημέρα εγκαινίων ΔΕΘ)
Β) Κλείσιμο καταστημάτων τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου .

Έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα όσον αφορά το  φορολογικό, το ασφαλιστικό, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά  και το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όπως είναι η αναγκαστική είσπραξη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ  μέσω των διαδικασιών άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλετών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), που συστάθηκε πρόσφατα για τον σκοπό αυτό, θα οδηγήσουν χιλιάδες  συναδέλφους Ε.Β.Ε. στην καταστροφή και την εξαθλίωση χωρίς παράλληλα να λυθεί το ταμειακό αδιέξοδο στον οποίο έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ.
Ο φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και επομένως τόνωσης της απασχόλησης.
Τα πρόστιμα του νέου ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξοντωτικά.
Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός των δράσεων όλων των Συνδικαλιστών για να εισακούγονται καλύτερα οι απόψεις μας.
Στα πλαίσια αυτά  αποφασίστηκε:
- Συμμετοχή της  Ομοσπονδίας στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η  ΓΣΕΒΕΕ με:
Α) Μετάβαση το Σάββατο 7/9/2013 στη Θεσσαλονίκη. Ομιλία στη πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο χώρο εγκαινίων της ΔΕΘ.
Β) Συμμετοχή στην απεργία της 16-9-2013 (κλείσιμο καταστημάτων)
- Ανάρτηση αφισών στους δρόμους της πόλης.
- Σύσταση Επιτροπής συμπαράστασης και αντίδρασης κατά των κατασχέσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διότι μόνο  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ – ΕΜΠΟΡΟΙ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ) μπορούμε να αντιδράσουμε δυναμικά και να διατηρήσουμε την ελπίδα για αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της  χώρας μας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΤΡΟΙΚΑ  και της κυβέρνησης.
Όλοι μαζί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στις7-9-2013   και στην απεργία της 16/9/2013.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με μισθωμένα πούλμαν από ΓΣΕΒΕΕ. Συγκέντρωση στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στις 9 π.μ. το Σάββατο 7/9 και αναχώρηση στις 10 π.μ.
Παρακαλούμε τα Σωματεία να αποστείλουν στην ΟΕΒΕΣΝΑ, ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων ( με τα τηλέφωνα τους), μέχρι τις 2 μ.μ. τη Πέμπτη 5/9.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Προς Σωματεία ΤΑΧΙ ΘΕΜΑ: «Κινητοποίηση ενόψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης»




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προς
Σωματεία ΤΑΧΙ
ΘΕΜΑ: «Κινητοποίηση ενόψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης»
Σύμφωνα με Δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας μας προς τα περιφερειακά μας Συμβούλια και τα Σωματεία ΤΑΧΙ από τις 25/09/2012 και 18/02/2013 είμαστε υποχρεωμένοι σε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, μαζί με άλλα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα που αποτελούν τον ιστό της κοινωνίας να συντονίσουμε τα βήματά μας με στόχο την ανατροπή των μέτρων που σχεδιάσθηκαν από τους δανειστές μας και εκτελεί κατά γράμμα η κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους (ασφαλιστικό, φορολογικό, χαράτσια, απειλές κατασχέσεων, φυλακίσεων κλπ.) και αφορούν την πλειονότητα της κοινωνίας που αντιπροσωπεύεται από τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα.
Ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σωματείο ΤΑΧΙ «ΕΡΜΗΣ» προσκαλεί όλους τους συναδέλφους, από κάθε γωνιά της χώρας μας να παραβρεθεί  στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στην οδό Εγνατία με Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου), όπου μετά την συγκέντρωση θ’ ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς την ΔΕΘ. Αυτή η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον συνδικαλιστικό φορέα της ΓΣΕΒΕΕ η οποία αναλαμβάνει και το κόστος μετακίνησης από κάθε πόλη προς τη Θεσσαλονίκη καθώς και την επιστροφή με λεωφορεία.
Συνεπώς το κάθε Σωματείο ΤΑΧΙ που ενδιαφέρεται να μεταφέρει τον κόσμο στην Θεσσαλονίκη, μπορεί να οργανώσει την μεταφορά με συνεννόηση με εκπροσώπους των τοπικών ΟΕΒΕ της κάθε πόλης.
Σημειώνεται πως έγινε προσπάθεια από την Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση της ΔΕΘ που αφορά το ΤΑΧΙ, να ηγηθεί η Ομοσπονδία μας, όμως το προεδρείο μας αποφάσισε να μην συμμετέχει σε αυτήν για λόγους που το ίδιο γνωρίζει.
Ο «ΕΡΜΗΣ» ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης – αντίδρασης, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους για να στεφθεί με επιτυχία η κινητοποίηση που σκοπό και στόχο έχει βέβαια το σταμάτημα της εξαθλίωσης και την ανατροπή των σημερινών δεδομένων. Γιατί δεν έχουμε άλλες επιλογές ούτε περιθώρια.
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 & ΩΡΑ 18:00
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


«ΣΑΤΑ-ΝΙΚΗ» ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ» (μέρος 2ον)

«ΣΑΤΑ-ΝΙΚΗ» ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ» (μέρος 2ον)

Πριν λίγες ημέρες έλαβα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση μια Επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας μας και η οποία απευθύνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ταξί Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η Επιστολή αυτή αποτελεί απάντηση του προέδρου σε σχετική επιστολή του εν λόγω Περιφερειακού Συμβουλίου Ταξί, και, προφανώς, εκτός από εμένα κοινοποιήθηκε και σε άλλους συναδέλφους. Δεν χρειάζεται κάποιος να αναλύσει διεξοδικά και με επιστημονικό τρόπο το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου για να καταλήξει στο συμπέρασμα που επιβεβαιώνει και δικαιώνει την επιλογή μας για τον τίτλο της παρούσας.
Ο πρόεδρος, με μια αόριστη και προχειρογραμμένη επιστολή/απάντηση, διανθισμένη με το αμείωτο ενδιαφέρον του για τον Κλάδο της Περιφέρειας, προτάσσοντας -όπως κάνει πάντα- το εγώ αντί για το εμείς, αποκαλύπτεται πλήρως. Για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον Κλάδο, εννοώ τα στελέχη ανά τη χώρα, η επιστολή αυτή θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως όνειδος. Η υπεροψία, ο Βοναπαρτισμός, η υπέρμετρη αίσθηση του εγώ, η αυθαιρεσία ξεχειλίζουν από την επιστολή αυτή· και για να γίνω πιο σαφής: ο καλός συνάδελφος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ταξί Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Γρηγόρης Αποστολίδης είχε εκφράσει την αγωνία του για σοβαρές επιχειρούμενες παρεμβάσεις στον Κλάδο - οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και σε σχέδιο νόμου (που έχει καθυστερήσει να ψηφιστεί λόγω αλλαγής ηγεσίας στο Υ.Μ.Ε.). Ανεξάρτητα προσωπικών διαφωνιών για το σύνολο ή για ορισμένες απ’ αυτές τις παρεμβάσεις/αλλαγές, αυτές δεν διαβουλεύτηκαν σε ευρύτερο επίπεδο, πέρα ίσως από το Προεδρείο της Ομοσπονδίας. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της 17ης Ιουλίου 2013, μας δόθηκε ένα 25σέλιδο σχέδιο νόμου με σοβαρές παρεμβάσεις, έτοιμες να κατατεθούν στη Βουλή, που, εγώ τουλάχιστον, μέχρι εκείνη την ημέρα δεν γνώριζα· ασφαλώς και με την πρόοδο της συζήτησης αντιλήφθηκα το ανώφελο της διαμαρτυρίας μου, ή της κατάθεσης παρατηρήσεων επί του σχεδίου νόμου ή άλλων προτάσεων, αφού αυτές οι διατάξεις είναι προαποφασισμένες και έχουν διαβουλευτεί από ένα μικρό αλλά ισχυρό Ιερατείο, στην κορυφή του οποίου φυσικά είναι ο ηγεμόνας/πρόεδρος. Μεγάλη λύπη, απογοήτευση, και (φοβάμαι) δείγματα παραίτησης από τον αγώνα, διέκρινα να διακατέχουν τον συνάδελφο Γρηγόρη Αποστολίδη που, ως φαίνεται, αποδέχεται τη «μοίρα του» σε πρόσφατες -από ψυχής- εξομολογήσεις του στο Facebook, αφού επιβεβαιώνει τη νίκη του «ισχυρού» αρχηγού της διαχρονικής Αθηναϊκής Επικυριαρχίας που εμείς οι ίδιοι χρόνια τώρα ανεχόμαστε να μετατρέπουν την Ομοσπονδία σε άρμα τους. Εδώ οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι τιμώ, σέβομαι και δεν αναφέρομαι στους χιλιάδες συναδέλφους της Αθήνας με τους οποίους η αναδουλειά μάς έχει φέρει τόσο κοντά το τελευταίο διάστημα· ούτε φυσικά βάζω στο ίδιο τσουβάλι όλους τους συνδικαλιστές και τα στελέχη του Κλάδου από την Αθήνα, αφού ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί που σέβονται τις αρχές και τις αξίες της έντιμης και ισότιμης συνδικαλιστικής δράσης. Προφανώς αναφέρομαι στην κουλτούρα και την διαχρονική πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηγετών του Κλάδου της Αθήνας που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήθελαν και αποφάσιζαν για όλους και για όλα.
Και επανέρχομαι στον πρόεδρο και την επιστολή του. Η ανάγνωση των παραγράφων 9 & 10 είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιωτική των προαναφερόμενων. Μας ψεγαδιάζει -βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί είχα συμβάλει (και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό) με επίσκεψη στον Γ.Γ. Μεταφορών Θ. Τσιόκα- για το κόψιμο της τρίτης δόσης της αύξησης. Συγχωρείστε με εδώ να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη όλων μας:
Ενώ λοιπόν τον Απρίλιο του 2009 τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης οικονομικής κατάρρευσης ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή, ο «φίλος» μας «ταλιμπάν του...νεοφιλελευθερισμού», τότε υπουργός Μεταφορών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης χτύπησε καίρια τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, τους πελάτες μας δηλαδή …, εκ των πραγμάτων, φυσικά και τον κλάδο μας. Διπλασίασε (σε ορίζοντα ενός έτους) την τιμή του ταξί βάζοντας εμπρός το σχέδιο αυτών που διαχρονικά επιβουλεύονται το έργο μας. Προφανής στόχος της τότε κυβέρνησης, με αυτή την απίστευτη αύξηση ήταν, πέρα από την πολιτική εξαγορά μας υπέρ της ΝΔ, και η απαξίωσή μας, προκειμένου να γίνουμε ευκολότερα βορά από τις πολυεθνικές εταιρίες που θα παράσχουν τάχα φθηνότερο ταξί στο πολίτη. Ο 4070/12, κυρίως ο 4093/12, καθώς και η εμφάνιση των πρώτων εταιριών που εμείς πέφτουμε στη «φάκα» τους με απελπιστικά αυξανόμενο ρυθμό αποτελούν τη συνέχεια αυτού του σχεδίου, με ενδιάμεσο φυσικά την επιβολή του ΦΠΑ και τον λογιστικό προσδιορισμό. Η διαχρονική κατασυκοφάντηση του κλάδου για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, κάτι που εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, με συλλήψεις -κακών σίγουρα- «συναδέλφων» που «πειράζουν» ταξίμετρα, έχει οδηγήσει στον περαιτέρω διασυρμό και την διαπόμπευση του Κλάδου που γίνεται βορά των τηλεοπτικών καναλιών (27 συλλήψεις κάθε μέρα ακούμε)· επίσης έχει από καιρό ανοίξει την όρεξη κάποιων πληρωμένων οικονομικών συντακτών/οργάνων να γενικεύουν τέτοια φαινόμενα και να προτείνουν τα online (με την Γ.Γ.Π.Σ.) ταξίμετρα ή πισωγυρίσματα τεκμαρτών ποσών με εξοντωτικά αντικειμενικά κριτήρια σε ένα Κλάδο που πένεται σε όλη σχεδόν τη Χώρα. Σε αυτό τους το έργο τους υποβοήθησε τα μέγιστα και ο άλλος κορυφαίος στυλοβάτης του «νεοφιλελεύθερου κινήματος», μέχρι πρόσφατα υπουργός μας Κ. Χατζηδάκης, που, ανερυθρίαστα ανέφερε ότι τα μισά ταξίμετρα είναι «αλλοιωμένα». Και αυτός, ως νέος Ραγκούσης (που έλεγε και πιπίλιζε τα περί 4.000.000 € φοροδιαφυγή στις μεταβιβάσεις ταξί), συκοφάντησε ανεπανόρθωτα τον Κλάδο μας και ο -«φίλος» του απ’ τα παλιά («σύντροφος» από τη ΝΔ)- πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας σφύριζε αδιάφορα. Ας με συγχωρήσει ο πρόεδρος αν μου διέφυγε μια -έστω χλιαρή- ανακοίνωσή του, αντίδραση σε αυτή την απίστευτη και εξοργιστική γενίκευση/δήλωση του Χατζηδάκη.     
Συγχωρήστε με για αυτό το πλάτιασμα αλλά νομίζω ότι αξίζει να το παρακολουθήσουμε λίγο ακόμη - άλλωστε έμμεσα σχετίζεται με το πρωτογενές θέμα του άρθρου. Τον Μάιο λοιπόν του 2009 η πρώτη δόση της τριφασικής αύξησης (30%) μπαίνει. Το Σεπτέμβριο γίνονται εκλογές και ο «σοσιαλιστής» υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, (εξαιρετικός φίλος και αυτός του προέδρου - που σε συνελεύσεις του ΣΑΤΑ καλούσε τους πασόκους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν) Δ. Ρέππας, αγνοώντας πάμπολλα αιτήματα, από την Περιφέρεια κυρίως, για μη εφαρμογή της αύξησης υπογράφει και τη δεύτερη δόση (άλλο ένα 30%) του Νοεμβρίου 2009. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» έλεγε ο «σοσιαλιστής» υπουργός. Το Μάιο του 2010 μπροστά στη γενική κατακραυγή μπόρεσε και έκανε πίσω μη υπογράφοντας την τρίτη δόση όταν Σωματεία της Περιφέρειας είχαν αντιδράσει εντονότατα. Αναρωτιέμαι γιατί το Μάιο έκανε πίσω και το Νοέμβριο όχι; Έτσι λοιπόν η ΝΔ μαζί με το αδελφό της ΠΑΣΟΚ, σε διάστημα λίγων μηνών, πέρα από την απέραντη κοινωνική αναλγησία που επέδειξαν κάνοντας απαγορευτική τη χρήση του ταξί στα ευρύτερα και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που μας χρησιμοποιούσαν καθημερινώς, καθώς και τις μεγάλες διαδρομές, έβαλαν εμπρός και το τελικό σχέδιο που για αυτούς ήταν και είναι η -διαχρονική και υπέρτατη- ουσία: «έξω οι φτωχοί από τα ταξί» «Μέσα οι ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΈΣ εταιρίες, οι Α.Ε.»! Η ζωή απέδειξε ότι οι προβαλλόμενες δικαιολογίες και τα υπόλοιπα φληναφήματα του Στυλιανίδη τότε, περί... «μεσοσταθμικής αύξησης 10%(!)», περί «καθαριότητος» και GPS, αλλά και η (υποκριτική) στενοχώρια του Ρέππα (για την υπογραφή του στη δεύτερη δόση) απευθύνονται σε ηλιθίους ή άσχετους.
Τώρα ο ίδιος (ο πρόεδρός μας εννοώ), προκειμένου μήπως και μπει κάποιος πελάτης στα αυτοκίνητά μας που σταλιάζουν κατά δεκάδες έξω από τους σταθμούς του μετρό, τρέχει και δεν φτάνει προκειμένου να καταργήσει ουσιαστικά και τη δεύτερη δόση της διπλής ταρίφας (με κουτοπονηρίστικο τρόπο – αύξηση των ωρών ισχύος διπλής ταρίφας πρότεινε κ.λπ.), αφήνοντας όμως τη μονή ταρίφα απέξω από τη συζήτηση. Τα κορόιδα της Περιφέρειας θα τσιμπήσουν ίσως να σκέφτηκε. Πάντα ήθελαν και δελεάζονταν στο άκουσμα μείωσης του κομίστρου. Πήρε την απάντηση από πολλά Σωματεία και ο εκνευρισμός του είναι εμφανής, όπου στην παράγραφο 9 είναι ευδιάκριτη και μια υφέρπουσα απειλή. «Σε ότι αφορά την μείωση του τιμολογίου στην Αττική, είναι ένα ζήτημα που θα το χειριστεί το ΣΑΤΑ, όπως και όταν πρέπει», λέει με στομφώδες, κοφτό, υποβλητικό και ηγεμονικό ύφος ο πρόεδρος. Και τον πιο δύσπιστο και αμερόληπτο αναγνώστη, αυτή η πρόταση με την συγκεκριμένη αποστροφή, τον πείθει για το συνδικαλιστικό ήθος του προέδρου που, ακόμη και στην περίπτωση που είχε προκληθεί, θα έπρεπε ως πρόεδρος του Κλάδου ολόκληρης της Χώρας να επιδιώκει ισορροπίες και να κρατά ίσες αποστάσεις αποφεύγοντας να προκαλεί και να λαμβάνει το μέρος του ενός ή του άλλου Σωματείου. Αλήθεια εδώ να υποβάλω ένα ερώτημα: Στο ΣΑΤΑ (Σωματείο μέλος της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναγνωρίζει το αποκλειστικό δικαίωμά του (και για όλη την Αττική μάλιστα – ας υπάρχει εκεί και δεύτερο Σωματείο), να θέτει θέμα κομίστρου «όπως και όταν πρέπει», όπως ακριβώς λέει η ανακοίνωση. Στα υπόλοιπα Σωματεία της Χώρας, είτε σε επίπεδο νομού είτε Περιφέρειας αναγνωρίζει άραγε το ίδιο δικαίωμα; Επειδή γνωρίζω την απάντηση αναφωνώ! Τι Υποκρισία Θεέ μου! Τι Υποκρισία!
Και φτάνω και στην τελευταία 10η παράγραφο της επιστολής του προέδρου που λέει επί λέξει: «Είναι πολύ εύκολο να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και φυσικά το προεδρείο κι εγώ προσωπικά, το επιθυμούμε. Αυτή τη στιγμή δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση έχουν ελάχιστα σωματεία που είναι ταμειακώς εντάξει. Όπως καταλαβαίνεται, Γενική Συνέλευση χωρίς μέλη δεν μπορεί να γίνει».
Και γι’ αυτό λοιπόν, τους αντιπροσώπους των υπόλοιπων Σωματείων ταξί της Χώρας, Σωματείων που δεν είναι ταμειακώς εντάξει, θα τους αντικαταστήσει το ΣΑΤΑ, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας (δηλαδή εγώ) θα μπορούσε να συνεχίζει κάλλιστα η ανακοίνωση. Γιατί αυτό λέει ουσιαστικά και κυριολεκτικά αυτό εννοεί. Η τελευταία πρόταση τα λέει όλα· για να την επαναλάβουμε: Όπως καταλαβαίνεται, (το «καταλαβαίνεται» γράφεται «καταλαβαίνετε» πρόεδρε εκτός και θεωρείς ότι αυτοί που απευθύνεσαι είναι κάτι αόριστο χωρίς υπόσταση και σκόπιμα το γράφεις «καταλαβαίνεται») Γενική Συνέλευση χωρίς μέλη δεν μπορεί να γίνει». Να συνεχίσουμε εμείς την -πιθανή- σκέψη σου. Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν μέλη και Γενική Συνέλευση (για Κλαδικό Συμβούλιο δεν το συζητάμε - αστεία πράγματα, χαζός είμαι να το κάνω), δεν υπάρχει και Ομοσπονδία. Άρα όλα τα θέματα μικρά και μεγάλα θα τα λύνει το ΣΑΤΑ (εγώ), μέχρι να πληρώσετε τη συνδρομή σας (ναι γιατί όσο την είχατε πληρωμένη τα λύναμε μαζί). Γιατί, επιπλέον ξέχασα να πω ότι αν δεν πληρώσετε τη συνδρομή σας δεν θα πάρετε και μπλοκ βεβαιώσεων ΚΤΕΟ για το τσιπάκι που δίνετε όταν αυτό καταστρέφεται ή αλλάζουν αυτοκίνητο τα μέλη σας. Πληρώστε λοιπόν τη συνδρομή σας και μην περιμένετε την εκκαθάριση και τον συμψηφισμό (να σας επιστραφεί το δεκάευρο) του επικείμενου Συνεδρίου γιατί αυτός (ο συμψηφισμός) πιθανότατα δεν θα έρθει ποτέ, αφού τα οικονομικά της Ομοσπονδίας δεν το επιτρέπουν πλέον σας διαβεβαιώνω.
Επειδή το άρθρο είναι μεγάλο δεν θα καταθέσω με την παρούσα τις δικές μου προτάσεις επί των θεμάτων του Κλάδου που αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος. Σύντομα όμως, το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, θα καταθέσω την άποψή μου σε ένα σοβαρό θέμα, που και σ’ αυτό ο πρόεδρος, ως φαίνεται, αυτοσχεδίασε· και αναφέρομαι στο επικόμιστρο των Ράδιο ταξί, που αν ισχύσουν τα προτεινόμενα του προέδρου, κατά την άποψή μου, θα επικρατήσει αναταραχή, ειδικά στα Ράδιο ταξί της Περιφέρειας.           
Σπάρτη 27 Αυγούστου 2013
Σωτήρης Ροϊνός
Πρόεδρος Σωματείου ταξί Σπάρτης·
μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί.
Τηλ.: 6937 134229
Fax: 2731 500501





ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ προς Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.

          ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 «Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ»

Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του ταξί. 

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο τα τελευταία χρόνια αλλά περισσότερο μετά και την ψήφιση των Ν 4070 ο οποίος εισάγει στον κλάδο των επιβατικών μεταφορών ένα νέο όχημα άκρως ανταγωνιστικό προς το συμβατικό ταξί και του Ν4093 που με την σειρά του και αυτός εισάγει οχήματα επτά και εννέα θέσεων θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην επιβατική μεταφορά. Αντιθέτως θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους εκείνους οι οποίοι θα μας καθιστούν τουλάχιστον ανταγωνιστικούς προς τις νέες αυτές μορφές μετακίνησης αλλά παράλληλα και ελκυστικούς στο επιβατικό κοινό ταυτόχρονα όμως που θα εξασφαλίζουν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τον βιοπορισμό μας. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να σταθούμε και να εξετάσουμε ως πιθανότητα επίτευξης των παραπάνω σκοπών είναι το τιμολόγιο. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το ήδη λιγοστό λόγο κρίσης επιβατικό κοινό θα πρέπει να το προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρο στον πελάτη ,φτηνό σχετικά, αλλά και να μην διαφέρει από περιοχή σε περιοχή δημιουργώντας έτσι σύγχυση στον πελάτη ,καχυποψία αλλά και συνθήκες εκκόλαψης αθέμιτου ανταγωνισμού .Λαμβάνοντας υπόψη από την πολύχρονη εμπειρία μας τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν οι δυο ταρίφες το Σωματείο Χαλκιδικής προτείνει την δημιουργία μιας και μόνης ταρίφας (αμφοριακό τιμολόγιο) η οποία κατά την άποψη μας θα έλυνε όλες τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης αλλά και ταυτόχρονα θα δημιουργούσε τις συνθήκες εκείνες οι οποίες θα επανατοποθετούσαν το ταξί σε κυρίαρχη θέση στον χώρο των επιβατικών μεταφορών. Παραθέτουμε παρακάτω μερικά από τα οφέλη της μιας και μόνης ταρίφας.
α) Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσε κανένας ταξιτζής να επέμβει στο ταξίμετρο του αλλάζοντας το τιμολόγιο από διπλή σε μονή και αντίστροφα αλλοιώνοντας έτσι την τελική τιμή κατά το δοκούν (είτε για να αποκτήσει πελατεία ως φθηνότερος, είτε για να κλέψει τον ανυποψίαστο πελάτη.
β) Στις μικρές διαδρομές θα αυξάνονταν λίγο το κόστος μεταφοράς (άρα και τα έσοδα του αστικού ταξί) αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γινόταν απαγορευτικό για τον πελάτη
γ) Με αυτήν την μικρή αύξηση η οποία αντίστροφα θα ήταν μια μικρή μείωση για την νυχτερινή βάρδια το κόστος μεταφοράς των πελατών θα ήταν γνωστό εκ των προτέρων κι έτσι ο πελάτης θα αποκτούσε μεγαλύτερη σιγουριά και εμπιστοσύνη στο ταξί. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνονταν και η αύξηση του επιβατικού κοινού ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες,
δ) θα τελείωνε μια και δια παντός ο βραχνάς των περιμετρικών ζωνών και όσα προβλήματα απορρέουν από την μη τήρηση των ορίων είτε εσκεμμένα, είτε λόγο άγνοιας αφού ο ταξιτζής δεν θα είχε λόγο να παρέμβει στο ταξίμετρο και να αλλάξει την ταρίφα (αλλά ούτε και θα μπορούσε).
ε) Λύνει άμεσα τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ όμορων περιοχών αφού για όλη την διαδρομή και από τις δυο πλευρές υπάρχει η ίδια ακριβώς ταρίφα και επιπλέον δίνει την σιγουριά στον πελάτη ότι για να διανύσει την ίδια διαδρομή χρειάζεται να έχει στην τσέπη του τα ίδια χρήματα.
ε) Στις μεγάλες διαδρομές το κόστος θα μειωνόταν αφού όσο μεγαλύτερη απόσταση θα διένυε το ταξί τόσο μεγαλύτερη θα ήταν η έκπτωση καθιστώντας έτσι το ταξί ένα μέσον που θα μπορούσε να επιλέξει ο πελάτης χωρίς να φοβάται ότι θα του πάρουμε το κεφάλι.
Σκεφτείτε μόνο ότι ένας πελάτης ο οποίος θα πάρει ταξί για να διανύσει μια απόσταση 100 χιλ με επιστροφή στις 00:30 με πέντε λεπτά αναμονή θα πρέπει να πληρώσει τετραπλή ταρίφα δηλαδή γύρο στα 240 ευρώ. (διπλή για να πάει και διπλή για να επιστρέψει). Αναλογιστείτε λοιπόν ποιος από εμάς θα πλήρωνε αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι κανένας. Αν όμως πλήρωνε γύρο στα 170 ευρώ με μια μικρή αλλά σημαντική έκπτωση ενσωματωμένη στο ταξίμετρο ίσως να το σκεφτόταν.
Αυτά και άλλα πολλά που δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλύσουμε με μια μόνο επιστολή θεωρούμε ότι καθιστούν επιβεβλημένη την χρήση μίας και μόνο ταρίφας.
Επιπλέον ζητούμε για άλλη μια φορά να τηρήσετε την υπόσχεση που δώσατε στο τελευταίο κλαδικό και να συγκαλέσετε άμεσα γενική συνέλευση ή έστω κλαδικό συμβούλιο έτσι ώστε και αυτό το θέμα να τεθεί επί τάπητος και να μην προχωρήσετε σε αποφάσεις χωρίς να ακούσετε προηγούμενος τις απόψεις μας και χωρίς να τις θέσετε σε ψηφοφορία. 
       Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  Ο πρόεδρος                            O γ. γραμματέας
  Αντώνης Παπαθανασίου    Νίκος Δεληάγγελος 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.

Κέρκυρα 01/08/2013
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «Ο ΤΑΞΙΑΧΗΣ»
ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΑΞΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ»
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑΞΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»
ΤΟΥ Π/Σ ΤΑΞΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
                                                                      ΠΡΟΣ
                                                                      Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.

Μετά την ομολογημένους επιτυχής έκβαση του αγώνα για την διατήρηση των πάγιων κεκτημένων μας, δηλαδή η απελευθέρωση με πληθυσμιακά κριτήρια, ήρθε ως κεραυνός εν’ αιθρία μια νέα νομοθετική ρύθμιση ο 4093/12, ο οποίος ουσιαστικά απελευθερώνει το φιλέτο του μεταφορικού έργου, χωρίς κριτήρια, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις, δίνεται η ευκαιρία σε κάθε τουριστικό επιχειρηματία, ξενοδόχο, πράκτορα, ιδιοκτήτη καταλυμάτων να δρα απρόσκοπτα στην μεταφορά προσώπων χωρίς κανόνες και όρια.
Ο αιφνιδιασμός αυτή την φορά ήταν απρόσμενος, όπως το Δ.Σ. της ομοσπονδίας παραδέχτηκε στην τελευταία συνέλευση το φθινόπωρο. Κανένα σημείο επαφής στα αιτήματα μας. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές πλέον και διακριτοί ρόλοι στην ειδική μεταφορά. Η όποια διαβούλευση τονίζει ο υπουργός θα έχει ως βάση δεδομένων τις βουλές και τα θελήματα των μεγάλο παραγόντων του τουρισμού που εκφράζονται συνδικαλιστικά με το ΣΕΤΕ. Η συντεταγμένη πολιτεία θα παίξει το ρόλο του πόντιου Πιλάτου, δηλαδή θα νίβει τα χείρας της.
Αλλαγές στο Υπουργείο όπως τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη δέχεται μόνο για την αλλαγή προστίμων. Αν γίνουν πιο τσουχτερά, έχει καλώς.
Για να ρυθμίσουν και να αποσαφηνίσουν τις στρεβλώσεις σε ένα νομοθέτημα έκτρωμα, που αφυδατώνει το μέχρι σήμερα συνταγματικά κατοχυρωμένου μεταφορέα ιδιοκτήτη ΕΔΧ, παραπέμπει σε διάλογο με το ΣΕΤΕ, δηλαδή στις καλένδες. Η όποια προσπάθεια διαβούλευσης εκ τον υστέρων απορρίφτηκε με τα πολλών επαίνων.
Δυστυχώς η διάσπαση και η διχοτόμηση του ΣΑΤΑ προκαλεί κλυδωνισμούς στην λειτουργία των ΕΔΧ στην περιφέρεια. Γιατί πραγματικά δυσκολεύομαι να πιστέψω πως απωλέσαμε το δικαίωμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τον πελάτη με την μόνη ακούσια δικαιολογία της δήθεν αισχροκέρδειας. Η ελεύθερη διαπραγμάτευση έπρεπε και πρέπει να παραμείνει ελεύθερη χωρίς οριοθέτηση τιμής διότι είναι βασικός όρος και προϋπόθεση υγιούς ανταγωνισμού, αφού πλέον έχουμε ανταγωνιστές. Ενώ ηλίου  φαεινότερο είναι το εξής, όταν οι συμβαλλόμενοι αποφασίζουν από κοινού χωρίς δεσμεύσεις τα οφέλη είναι πολλαπλάσια και για την οικονομία και για την παροχή υπηρεσιών. Μεμονωμένα περιστατικά υπερβολικής μίσθωσης δεν ευσταθούν. Τα περί μη έκδοσης φορολογικών αποδείξεων, τιμολογίων χρησιμοποιούνται ως τροχοπέδη δυσφήμησης από φερέφωνα συμφερόντων που διακαής πόθος τους είναι το ΕΔΧ να παρέχει υπηρεσίες έναντι πινακίου φακής.
Ελπίζουμε ότι η ομοσπονδία δεν εμπλέκεται σε αυτά τα θελήματα, γιατί εάν εμπλέκεται το ατόπημα είναι κραυγαλέο και λυπηρό.
Εμείς τα σωματεία της Κέρκυρας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ταξί Ιονίων Νήσων εκφράζοντας την πλήρη δυσαρέσκεια μας και την αντίθεσή μας στην οριοθέτηση στην τιμή της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τον πελάτη. Όπως θεωρούμε αδιανόητη την μείωση του τιμολογίου 2 και μάλιστα μας προκαλεί έκπληξη που ένα τέτοιο θέμα συζητείται πρόχειρα με φθηνά επιχειρήματα μεσούσης της τουριστικής σεζόν.
Συνδικαλιστική ωριμότητα έχετε, εξαντλήστε την προς την σωστή κατεύθυνση. Αλήθεια θέλετε προτάσεις ελκυστικές; Τι θα κάνετε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, 26% από το πρώτο ευρώ;
Τι θα κάνετε για την τιμή των καυσίμων; Μειώνοντας την τιμή του τιμολογίου 2, θα έρχονται σε αντιστοιχία έστω κατά το ελάχιστο;
Τι θα κάνετε με τον ΟΑΑΕ; Πως θα πληρώσουν οι υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες ΕΔΧ; Ας μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο ιδιοκτήτης να μπορεί να επιλέγει ασφαλιστική κλίμακα, έστω και για περιόδους.
Τι θα γίνει με τους συνεταιρισμούς ανά την επικράτεια; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να πιστοποιηθούν, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων; Αλήθεια πότε θα διαπραγματευτούμε την ταυτότητα των φορέων μας; Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τουριστικά γραφεία μέσα στους συνεταιρισμούς μας, έστω και με προϋποθέσεις; Αν θυμάμαι καλά εσείς ο ίδιος το είχατε υποσχεθεί στις περιφερειακές σας επισκέψεις ανά την Ελλάδα το προηγούμενο χρόνο.
Αφήστε λοιπόν κύριοι της ομοσπονδίας τις προσχηματικές ανακοινώσεις για δήθεν προτάσεις. Ο εγκλωβισμός στην ελεύθερη διαπραγμάτευση, η μείωση των τιμολογίων, οι επιβολές δυσβάστακτων ποινών στους αυτοκινητιστές, δεν θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της βιωσιμότητας. Είναι προτιμότερο να εγκαταλείψετε αυτή την πρακτική και να ξεκινήσετε την άμεση διαπραγμάτευση με το υπουργείο για αντισταθμιστικά οφέλη, που δεν διεκδικήσατε με τον 4093, υποχωρώντας χωρίς αντίδραση με την δικαιολογία του αιφνιδιασμού.
Η αναβάθμιση, η εξυγίανση, η μόρφωση, η σύνθεση στην παροχή υπηρεσιών είναι ορισμένες από τις ελκυστικές προτάσεις μας που θα μας βγάλουν από το τούνελ.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
 «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ»   «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»   «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΝΙΚΟΣ ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ  ΤΑΣΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ  ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ Π/Σ ΤΑΞΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΦΝΗΣ       ΤΑΣΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
«Ο ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» Αράτου 21, β' όροφος, γραφείο 6 , ΠΑΤΡΑ
τηλ. (2610) 223.311, ΦΑΞ  (2610) 275.778, ΚΙΝΗΤΟ 6977-361.362
Αρ. Πρωτ.: 243/2013                                                                         Πάτρα   20/8/2013
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
  
ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013 ημέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/κης (ΔΕΘ) –κινητοποίηση για το ασφαλιστικό(αναγκαστική είσπραξη ασφαλιστικών οφειλών) και για τις τελευταίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας τη Δευτέρα 12/8/2013 αμέσως μετά την πραγματοποίηση του έκτακτου προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος κ. Π. Σκέντζος με βασικά θέματα συζήτησης τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό (αναγκαστική είσπραξη οφειλών), το φορολογικό (Κώδικας φορολογίας εισοδήματος και νέο Κώδικα φορολογικών διαδικασιών)
·                Όσον αφορά την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ μέσω των διαδικασιών άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εθελοτυφλεί αφού σίγουρο είναι ότι τέτοια μέτρα θα οδηγήσουν χιλιάδες συναδέλφους στην εξαθλίωση και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χωρίς παράλληλα να λυθεί το ταμειακό αδιέξοδο στον οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΕ.
 Αδιέξοδο για το οποίο βεβαίως δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι και οι οφειλέτες αλλά τα κυβερνητικά κόμματα διαχρονικά και οι πολιτικές τους επιλογές που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και την οικονομία και σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν θα λυθεί το πρόβλημα του ΟΑΕΕ με την αποστολή ενημερωτικών εγγράφων και με τις απειλές για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Απειλές οι οποίες τείνουν να γίνουν πραγματικότητα αφού με τη σύσταση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο), που σκοπό έχει την  είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ κάνοντας χρήση όλων των μέσων ακόμα και της αναγκαστικής είσπραξης-κατάσχεσης επιχειρείται με τρόπο απάνθρωπο και χωρίς κανένα δισταγμό ο αφανισμός των ελεύθερων επαγγελματιών.
 Δυστυχώς η πολιτεία δεν θέλει να κατανοήσει ότι η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται σε πραγματική οικονομική αδυναμία των ασφαλισμένων οι οποίοι ασφυκτιούν υπό την πίεση και το βάρος της συνεχιζόμενης και διαρκώς διευρυνόμενης τα 3 τελευταία χρόνια οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαχθούν ούτε καν στις ρυθμίσεις οι οποίες ουσιαστικά είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οφειλετών.
Αυτό που πραγματικά προκαλεί αγανάκτηση σε πολλούς είναι το γεγονός ότι το κράτος απειλεί με αναγκαστική είσπραξη τους οφειλέτες, τη στιγμή που το ίδιο είναι οφειλέτης σε πολλές περιπτώσεις προς τους επαγγελματίες από τη παροχή υπηρεσιών -συμβάσεις έργου (μεταφορά μαθητών κλπ.) και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οφειλές οι οποίες αν είχαν εξοφληθεί πιθανόν οι ασφαλισμένοι δεν θα είχαν περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση και θα είχαν πληρώσει τις οφειλές τους.

Για το φορολογικό και τις τελευταίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στους δύο προσφάτως ψηφισθέντες νόμους και αφορούν τον Κώδικα φορολογίας εισοδήματος και νέο Κώδικα φορολογικών διαδικασιών δυστυχώς κινούνται στην ίδια λογική επιβολής φόρων και χαρατσιών από τη μία και αφαίμαξης των επαγγελματιών μέσω προστίμων κι ποινών από την άλλη, ένα σύστημα δηλαδή καθαρά φοροεισπρακτικό και χωρίς κανέναν άλλο στόχο, παρ’ όλο που οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσπαθούν να μας το παρουσιάσουν ως ορθολογικό και να  μας  πείσουν για το αντίθετο.
Ο βασικός άξονας που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κινηθεί το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι απλό στη  βάση του: να φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
Βασικά αιτήματα παραμένουν η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26%. αφού δεν μπορεί να επιβάλλεται φόρος σε πολύ χαμηλά εισοδήματα (ή ακόμα και μηδενικά μέσω των τεκμηρίων), ενώ ο φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας  και  κατ΄επέκταση τόνωσης της απασχόλησης.
Όσον αφορά τα πρόστιμα και τις ποινές του νέου ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυστηρά και εξοντωτικά.
      Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται και να κινείται έξω από τη σφαίρα της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αφού αντί να πάρει μέτρα που θα αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις της κρίσης  στον αντίποδα με τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και με την επιβολή συνεχών εξοντωτικών μέτρων φόρων και  χαρατσιών πολλές φορές  μάλιστα με τη μορφή  της τιμωρίας, έχει συνεχώς υπό διωγμό τη πολύ μικρή επιχείρηση, τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες, τις οικογένειές τους  δηλαδή μια ολόκληρη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η μαζική αντίδραση και διαμαρτυρία και συγκεκριμένα η συμμετοχή του Σωματείου μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη κατά την μέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/κης (ΔΕΘ) που διοργανώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο από τη ΓΣΕΒΕΕ. Το Σωματείο μας θα πρωτοστατήσει στην διαμαρτυρία αυτή και καλούμε όλα τα κλαδικά σωματεία τόσο των μεταφορέων όσο και τα σωματεία των Ε.Β.Ε. τοπικά σε κοινό αγώνα και συστράτευση με την ελπίδα της ανατροπής της κατάστασης αυτής που μας οδηγεί στον αφανισμό .
Η μετάβαση στη Θεσ/κη θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ, με μισθωμένα πούλμαν σε συνεργασία με άλλους κλάδους--πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της τοπικής Ομοσπονδίας Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.
 Η Διοίκηση του Σωματείου Θα κρατά ενήμερα τα μέλη της με ανακοινώσεις για τον ακριβή χρόνο, τρόπο και τις λεπτομέρειες μετακίνησήs μας στη Θεσ/κη.

Για το Δ.Σ.
                    Ο                                               Ο
               ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


             Σκέντζος  Παναγιώτης                              Σίδερης Γεώργιος

Παροχή διευκρινήσεων για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας Ε ΔΧ αυτοκινήτου σε περίπτωση αφαίρεσης λόγω παρακράτησης κυριότητας.

 
ΘΕΜΑ : Παροχή διευκρινήσεων για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας Ε ΔΧ
αυτοκινήτου σε περίπτωση αφαίρεσης λόγω παρακράτησης
κυριότητας.
Ύστερα από πολυάριθμες περιπτώσεις αναγκαστικής αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων κατόπιν παρακράτησης κυριότητας και την ανάγκη παροχής σχετικών διευκρινήσεων παρακαλούμε για την εφαρμογή των παρακάτω:
1. Σε περίπτωση αναγκαστικής αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας και οχήματος λόγω παρακράτησης κυριότητας και μη αποπληρωμής του αναλογούντος τιμήματος, επιτρέπεται η επανέκδοση της άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του πωλητή ακόμη κι αν δεν είναι στα δικαιούμενα πρόσωπα κατοχής άδειας κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτου για ασφαλιστικούς ή άλλους λόγους.
2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου θα εκδίδεται άδεια στο όνομα του πωλητή με την παρατήρηση «όχι για κυκλοφορία αλλά μόνο για μεταβίβαση», κατόπιν της καταχώρησης της μεταβολής στο βιβλιάριο μεταβολών. Η εν λόγω άδεια μετά των πινακίδων κυκλοφορίας θα κρατείται στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας μέχρι να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση σε πρόσωπο που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις κατοχής κι εκμετάλλευσης ΕΔΧ αυτοκινήτου. Το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας «όχι για κυκλοφορία αλλά μόνο για μεταβίβαση» υποχρεούται να προβεί σε μεταβίβαση σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από την έκδοση της άδειας, χωρίς υποχρέωση υποβολής βεβαίωσης ασφαλιστικού φορέα εφόσον η μεταβίβαση γίνει εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟ ΟΜ Ν, ΜΕΤΑΦΟΡ Ν & Δ ΙΚΤΥ Ν
Μ.ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ


Ακριβές Αντίγραφο
Αθανάσιος Κουτσονίκας

Πηγή et.diavgeia.gov.gr