ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟΥ
ΑΠΟΨΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΡΟΪΝΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι

Η συνεργαζόμενη με εμάς επαγγελματική τάξη των εμπόρων-επισκευαστών ταξιμέτρων (δεν τους αποκαλώ με το κακόηχο κατά την άποψή μου: «ταξιμετράδες») δεν ξεπερνούν τους εκατό σε όλη τη Χώρα. Δέκα-δεκαπέντε στην Αττική, λιγότεροι από δέκα στη Θεσσαλονίκη, από δυο-τρείς σε ορισμένες πολύ μεγάλες πόλεις και από ένας σε όλους τους υπόλοιπους νομούς της Χώρας. Κατά σύμπτωση μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς είναι και κουμπάροι μεταξύ τους.
Ουδείς αμφιβάλει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επαγγελματίες που έχουν σταθεί δίπλα μας και μας εξυπηρετούν με υποδειγματικό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.
Στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και τις συνεννοήσεις που έκαναν και κάνουν μεταξύ τους αυτές τις ημέρες, προκειμένου για να διαμορφώσουν το ποσό που θα εισπράξουν από εμάς για την αναπροσαρμογή των ταξιμέτρων μας, λόγω αύξησης του ΦΠΑ, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους και τα εξής:

1) Η αναπροσαρμογή αυτή δεν αφορά αύξηση του κομίστρου αλλά αύξηση του ΦΠΑ (από 11% σε 13%) που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μάλλον περαιτέρω θα μειώσει το έργο μας.
2) Τη δύσκολη πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία όπου μέσα στην καρδιά των εορτών ο τζίρος της αγοράς είναι σε δραματική μείωση και οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες των ταξί βιώνουμε ένα δράμα. Στο σύνολο σχεδόν της Χώρας τα ταξί είναι αραγμένα στις πιάτσες και κοιτούν τα άδεια καταστήματα όπου και εκεί η κίνησή τους είναι ανύπαρκτη.

Με τα ποσά που ήδη φαίνεται ότι διαμόρφωσε η πλειοψηφία των φίλων μας εμπόρων -επισκευαστών ταξιμέτρων (50  € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ορισμένοι, 50   χωρίς το ΦΠΑ κάποιοι άλλοι) και τα οποία ανακοίνωσαν στα κατά τόπους Σωματεία και τους συναδέλφους μας, γίνεται φανερό λοιπόν ότι δεν έλαβαν υπόψη καμία από τις παραπάνω διαπιστώσεις. Ούτε καν σκέφτηκαν να ευθυγραμμιστούν με το γενικότερο κλίμα της αγοράς και της κοινωνίας που επιζητά και εφαρμόζει εξορθολογισμό σε πολλούς τομείς. Η μη είσπραξη του δώρου από εμάς δεν τους πείθει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά;
Θα πρότεινα λοιπόν όλοι εσείς, όλοι εμείς να τους ζητούσαμε να το ξανασυζητήσουν και να ξανασκεφτούν το ύψος του ποσού που μας ζητούν τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Επίσης πρέπει να έρθουμε σε επαφή με το Σωματείο τους έτσι ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης.
Αν και είμαστε στη αρχή ενός τετραημέρου αργιών, χρόνος υπάρχει.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!
ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ,
ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟ 2011!

Σωτήρης Ροϊνός
πρόεδρος του Σωματείου ταξί Σπάρτης·
πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ταξί Πελοποννήσου·
μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί