Το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ΤΑΞΙ (06/09/11)


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
Οργάνωση παροχής υπηρεσιών
Άρθρο 1.
Βασικοί κανόνες.
1.- Δικαίωμα παροχής υπηρεσιών για τη μεταφορά προσώπων με επιβατηγά αυτοκίνητα μέχρι εννέα (9) θέσεων (Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης - Ε.Δ.Χ.) και με μοτοσυκλέτες δύο (2) θέσεων (Μοτοσυκλέτες Δημόσιας Χρήσης - Μ.Δ.Χ.) μέσω του δημόσιου οδικού δικτύου της χώρας χορηγείται από το κράτος.
2.- Το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών για τη μεταφορά επιβατών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και με μοτοσυκλέτες Δ.Χ. ασκείται από Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε) και Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε) που συστήνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής νομοθεσίας, κατέχουν άδεια για την παροχή αυτή με αδειούχους οδηγούς και έχουν στην κυριότητα ή νόμιμη κατοχή τους Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτες Δ.Χ., κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις επόμενες διατάξεις.
3.- Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται σε εταιρείες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που ιδρύουν στη χώρα υποκατάστημα με αντικείμενο τη μεταφορά επιβατών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ή /και μοτοσυκλέτες Δ.Χ., οι οποίες πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.
Άρθρο 2.
Γενικοί ορισμοί.
Για τους σκοπούς του νόμου αυτού:
1.- Παροχή υπηρεσιών στο κοινό με επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.), συνιστά η μεταφορά με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα προσώπων με τις αποσκευές τους έναντι ανταλλάγματος που καθορίζεται, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, είτε κανονιστικώς είτε ελευθέρως από τους συμβαλλομένους.
2.- Παροχή υπηρεσιών στο κοινό με μοτοσυκλέτα δημόσιας χρήσης (Μ.Δ.Χ.), συνιστά η μεταφορά με μοτοσυκλέτα Δ.Χ. προσώπου, χωρίς αποσκευές, έναντι ανταλλάγματος που καθορίζεται, ελευθέρως από τους συμβαλλομένους.
3. - Πάροχος υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών - ιδιοκτήτης αυτοκινήτων Ε.Δ.Χ. ή/και μοτοσυκλετών είναι οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε) και οι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μονοπρόσωπες, που συστήνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 και έχουν, ως αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με τουλάχιστον, ένα (1) τέτοιο, αυτοκίνητο (Ε.Δ.Χ.) ή δύο (2) μοτοσυκλέτες Δ.Χ. της κυριότητάς τους ή τα οποία έχουν αγοράσει ή νομίμως κατέχουν με τον όρο παρακράτησης της κυριότητας από τον πωλητή μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος ή με χρηματοδοτική μίσθωση.
4.- Επιβατηγά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα (Ε.Δ.Χ.): είναι τα αυτοκίνητα που έχουν εκ κατασκευής έως εννέα (9) θέσεις, περιλαμβανομένης και της θέσης του οδηγού, προορίζονται δε να μεταφέρουν επιβάτες αναλόγως προς την κατηγορία τους.
5.- Μοτοσυκλέτες δημόσιας χρήσης (Μ.Δ.Χ.): είναι οι μοτοσυκλέτες που έχουν εκ κατασκευής τουλάχιστον δύο (2) θέσεις, περιλαμβανομένης και της θέσης του οδηγού και προορίζονται να μεταφέρουν επιβάτες.
6.- Κατηγορίες Ε.Δ.Χ.: Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα διακρίνονται σε: α) πέντε (5) θέσεων με μετρητή (ΤΑΞΙ) και β) μέχρι εννέα (9) θέσεων (ειδικής μίσθωσης -ΕΙΔΜΙΣΘ).
7.- Οδηγοί Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών Δ.Χ.:
Το φυσικό πρόσωπο, προστηθείς από την εταιρεία – ιδιοκτήτρια του οχήματος ή της μοτοσυκλέτας, που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του/της, καθώς και για την παροχή εξυπηρέτησης, όπως αυτή καθορίζεται κάθε φορά από τις διατάξεις του παρόντος και τους κανονισμούς λειτουργίας των (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών Δ.Χ.
8.- Ειδικό Σήμα Παροχής Υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες Δ.Χ.:
Ειδικό έντυπο (σήμα) επικόλλησης σε κάθε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα Δ.Χ., βεβαιωτικό της νόμιμης λειτουργίας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών για ορισμένη χρονική περίοδο, το οποίο χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές.
9. - Διαδρομή:
Η ακολουθητέα πορεία του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας Δ.Χ. προς τον τόπο προορισμού που επιλέγει ο επιβάτης. Η κάθε διαδρομή εκτελείται με καταβολή του οριζόμενου κανονιστικώς κομίστρου ή του συμφωνημένου, αναλόγως της κατηγορίας του Ε.Δ.Χ., του συμφωνημένου δε για τις Μ.Δ.Χ., με το οποία παρέχεται η υπηρεσία μεταφοράς.
10.- Έναρξη - Τέλος διαδρομής: Η έναρξη της διαδρομής του μισθωμένου Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ή της Μοτοσυκλέτας Δ.Χ. προκειμένου να υπολογίζεται το κόμιστρο ή το αντάλλαγμα της παρεχόμενης υπηρεσίας προσδιορίζονται ως εξής:
Α.- Για τα ΕΔΧ - ΤΑΞΙ και το κόμιστρο διαδρομής.
(1).Έναρξη διαδρομής είναι :
α) Η εκκίνηση του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου όταν αυτό βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της έδρας του, σημείο εκκίνησης είναι το σημείο παραλαβής του επιβάτη.
β) Η επιβίβαση του επιβάτη γίνεται μέσα ή έξω από τα διοικητικά όρια της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου. Εάν ο επιβάτης βρίσκεται έξω από τα διοικητικά όρια της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, τότε η εκκίνηση του Ε.Δ.Χ, αυτοκινήτου για την παραλαβή του επιβάτη, θα γίνει από τα διοικητικά όρια της έδρας του με τελικό προορισμό του επιβάτη την έδρα του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.
(2). Τέλος διαδρομής είναι η αποβίβαση του επιβάτη.
Β.- Για τα ΕΙΔΜΙΣΘ αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες Δ.Χ. η εκκίνηση, το τέλος της διαδρομής, το αντάλλαγμα ή ο υπολογισμός του ανταλλάγματος και όλα τα σχετικά θέματα κατά τα ελευθέρως και εγγράφως συμφωνηθέντα από τους συμβαλλομένους, ελλείψει δε έγγραφης ειδικότερης συμφωνίας, με βάση τους αναρτημένους στο διαδίκτυο όρους του τιμοκαταλόγου της παρόχου.
11. - Προμίσθωση ΕΔΧ αυτοκινήτων-ΤΑΞΙ: Η εκ των προτέρων μίσθωση ΤΑΞΙ από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σημείο επιβίβασης που βρίσκεται είτε εντός των ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου είτε εκτός των ορίων αυτής και με σημείο αποβίβασης, αποκλειστικά, εντός των ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου.
12. Ταξίμετρο είναι η συσκευή των ΤΑΞΙ που υπολογίζει αυτόματα και καταγράφει κάθε χρονική στιγμή το προς πληρωμή χρηματικό ποσό, εκτός από τις ειδικές επιβαρύνσεις που ισχύουν κάθε φορά και οι οποίες αποτυπώνονται, ευκρινώς, σε πινακίδα παραπλεύρως αυτής.
13. Έδρα Ε.Δ.Χ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας Δ.Χ.:
α) ΤΑΞΙ: Η διοικητική περιφέρεια της χώρας, για την εξυπηρέτηση της οποίας δίνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου Ε.Δ.Χ. Αν η έδρα ανήκει σε ενιαία διοικητική μονάδα (ενιαία έδρα) του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, ως έδρα νοείται η ενιαία αυτή έδρα ανεξάρτητα από την έδρα της εταιρείας.
β) ΕΙΔΜΙΣΘ και Μ.Δ.Χ.: Ως έδρα για την οποία δίνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας νοείται, ενιαία, η ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ανεξάρτητα από την έδρα της εταιρείας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
Όροι και προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας εταιρειών.
Άρθρο 3 

Σύσταση εταιρειών

1.- Η σύσταση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμης για παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.) ή/και με Μ.Δ.Χ. γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εμπορικής νομοθεσίας και ανάλογα προς τον εταιρικό τύπο.
2.- Οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών της προηγούμενης παραγράφου είναι ονομαστικές.
3.- Εταιρεία που έχει στην κυριότητα ή νόμιμη κατοχή της παραπάνω από τρία (3) αυτοκίνητα Ε.Δ.Χ. ή δέκα οχήματα (αυτοκίνητα και Μ.Δ.Χ) υποχρεούται να διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους ιδιόκτητους ή μισθωμένους χώρους στάθμευσης, του συνόλου των οχημάτων ή/ και των μοτοσυκλετών της.
Άρθρο 4
Άδεια Παροχής Υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και Μ.Δ.Χ.
1.- Για την άσκηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ή/και με μοτοσυκλέτες Δ.Χ. απαιτείται άδεια που χορηγείται από την υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας της έδρας της εταιρείας Ο αριθμός της αδείας και η επωνυμία της δικαιούχου εταιρίας αναγράφονται σε Ειδικό Σήμα της παραγράφου 8 του άρθρου 2 που επικολλάται σε κάθε ένα ΕΔΧ αυτοκίνητο και Μοτοσικλέτα Δ.Χ
2. Προϋποθέσεις για την χορήγηση των Α.Π.Υ συνιστούν η αξιοπιστία και η επαγγελματική επάρκεια των προσώπων που είναι, αναλόγως, διαχειριστές ή διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων μεταφοράς επιβατών με ΕΔΧ αυτοκίνητα ή/ και Μ.Δ.Χ, κατ' εφαρμογή των οριζομένων στο άρθρο 3 παράγραφοι 1, περιπτώσεις α και γ, 4 και 6 του ΠΔ 346/2001.
3. Στις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται η Α.Π.Υ. Σε αντίθετη περίπτωση εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη περί απόρριψης του σχετικού αιτήματος.
4.- Η Άδεια Παροχής Υπηρεσιών ισχύει για μία τριετία, δεν μεταβιβάζεται και ανακαλείται, μετά από προηγούμενη ακρόαση εταιρείας, εάν διαπιστωθεί ότι αυτή δεν παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, για οποιοδήποτε λόγο, έστω και με ένα (1) αυτοκίνητο ή μία (1) μοτοσυκλέτα, επί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών.
5.- Στην περίπτωση ανάκλησης της Άδειας Παροχής Υπηρεσιών, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, ανακαλούνται αυτοδικαίως όλες οι άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί στο όνομα της εταιρείας, η οποία υποχρεούται να τις παραδώσει με τις πινακίδες των οχημάτων και μοτοσυκλετών στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση σ' αυτήν της σχετικής διαπιστωτικής πράξης.
Άρθρο 5
Χαρακτηριστικά Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ- Όργανα και Εξαρτήματα -Εξωτερικές ενδείξεις – Αντικατάσταση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ
1. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα που τίθενται σε κυκλοφορία πρέπει να είναι καινούργια και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας κατηγορίας εκπομπών τουλάχιστον EURO V.
2.- Για την κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων απαιτείται αυτά να:
α. Διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις (4) κύριες πόρτες.
β. Διαθέτουν πέντε (5) θέσεις, της θέσης του οδηγού περιλαμβανομένης
γ. Έχουν ελάχιστο μήκος μεταξονίου η μήκος αμαξώματος…..
δ. Είναι εφοδιασμένα με συστήματα κλιματισμού, τηλεόρασης και πρόσβασης στο διαδίκτυο.
ε. Εξασφαλίζουν τη δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών σε ειδικό για το σκοπό αυτόν χώρο.
στ. Είναι εφοδιασμένα, κατά τις κείμενες διατάξεις, με δελτίο τεχνικού ελέγχου και κάρτα ελέγχου καυσαερίων σε ισχύ.
3. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα φέρουν υποχρεωτικώς τα παρακάτω:
α. Ταξίμετρο, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16, σε εμφανές μέρος του οχήματος.
β. Πινακίδα αναρτημένη, παραπλεύρως του ταξιμέτρου, με τα στοιχεία του αυτοκινήτου, της παρόχου των υπηρεσιών εταιρείας, του οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμό ειδικής άδειας αυτού) και τα τιμολόγια που ισχύουν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
γ. Ειδική πινακίδα οροφής και διακριτικό γνώρισμα (έγχρωμη λωρίδα), των οποίων τα συγκεκριμένα στοιχεία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου.
δ. Οδηγό δρόμων, πλατειών και χάρτη της περιοχής λειτουργίας
ε. Κανονισμό λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ.
4.- Οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και των κανονισμών λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων έχουν εφαρμογή για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με το άρθρο αυτό.
5. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ έχουν έδρα τις περιοχές της παρ. 2 του άρθρου 15 αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών. Για τις υπόλοιπες περιοχές και πόλεις, τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών. Τα όρια απόσυρσης υπολογίζονται από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους.

Άρθρο 6
Χαρακτηριστικά Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ - Όργανα και Εξαρτήματα -Εξωτερικές ενδείξεις – Αντικατάσταση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ
1. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΕΙΔΜΙΣΘ που τίθενται σε κυκλοφορία πρέπει να είναι καινούργια και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας κατηγορίας εκπομπών τουλάχιστον EURO V.
2. Για την κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ απαιτείται αυτά να:
α. Διαθέτουν έως εννέα (9) θέσεις, της θέσης του οδηγού περιλαμβανομένης.
β. Είναι εφοδιασμένα με συστήματα κλιματισμού, τηλεόρασης και πρόσβασης στο διαδίκτυο.
γ. Είναι εφοδιασμένα με δελτίο τεχνικού ελέγχου και κάρτα καυσαερίων σε ισχύ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
3. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΕΙΔΜΙΣΘ φέρουν αναγκαίως:
α. Πινακίδα αναρτημένη σε εμφανές μέρος του οχήματος με τα στοιχεία με τα στοιχεία του αυτοκινήτου, της παρόχου των υπηρεσιών εταιρείας, του οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμό ειδικής άδειας αυτού) και τα ενδεικτικά τιμολόγιά της που έχει αναρτήσει στο διαδύκτιο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
β. Τον Κανονισμό λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων .
4. Οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και των κανονισμών λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων εφαρμόζονται για όσα θέμα δεν ρυθμίζονται με το άρθρο αυτό.
5. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΕΙΔΜΙΣΘ αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δώδεκα (12) ετών. Το όριο απόσυρσης υπολογίζεται από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας.
6. Eπιπλέον ελάχιστος αναγκαίος εξοπλισμός της κατηγορία των ΕΙΔΜΙΣΘ αυτοκινήτων αυτών μπορεί να καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που εκδίδεται άπαξ εντός τριών μηνών από τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού.
7. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται τεχνικά χαρακτηριστικά των Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ ή των ατόμων μειωμένης κινητικότητας.
Άρθρο 7
Χαρακτηριστικά Μοτοσυκλετών Δ.Χ. - Όργανα και Εξαρτήματα -Εξωτερικές ενδείξεις – Αντικατάσταση
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται τεχνικά χαρακτηριστικά των Μοτοσικλετών Δ.Χ., τα όργανα και εξαρτήματα, οι εξωτερικές ενδείξεις, οι όροι αντικατάστασής τους, ο κανονισμός λειτουργίας αυτών και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την παροχή των υπηρεσιών με Μ.Δ.Χ.
Άρθρο 8
Δικαιολογητικά χορήγησης Άδειας Παροχής Υπηρεσιών με ΕΔΧ αυτοκίνητο ή Μοτοσικλέτα Δ.Χ.
1- Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση ή την ανανέωση της Άδειας Παροχής Υπηρεσιών με ΕΔΧ αυτοκίνητα ή/και με Μοτοσυκλέτες Δ.Χ. είναι τα εξής:
α- Αίτηση που κατατίθεται από την ενδιαφερόμενη εταιρεία στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας.
β- Παράβολο υπέρ Δημοσίου: (ι) ύψους (πρόταση για: 15.000 έως 40.000) ευρώ για την αρχική χορήγηση της Α.Π.Υ και αυτοδικαίως για ένα ΕΔΧ αυτοκίνητο και (ιι) ύψους 5.000 € για την αρχική χορήγηση της Α.Π.Υ και αυτοδικαίως για 1 μοτοσικλέτα.
Για κάθε επόμενο ΕΔΧ αυτοκίνητο το παράβολο για την Α.Π.Υ ορίζεται, στο 80% της αξίας του παραβόλου της περιπτωσης ι και για κάθε επόμενη Μοτοσικλετα Δ.Χ στο 20% της του παραβόλου της περιπτωσης ιι. Για την ανανέωση της Α.Π.Υ. το παράβολο ορίζεται σε διακόσια ευρώ (200) ανά αυτοκίνητο και είκοσι (20) ευρώ ανά μοτοσυκλέτα.
γ- ΦΕΚ δημοσίευσης καταστατικού και τυχόν τροποποιήσεων αυτού.
δ- Πιστοποιητικά ότι δεν τελούν η εταιρεία και οι εταίροι της σε πτώχευση, εκκαθάριση, παύση εργασιών, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό και ότι δεν έχει κινηθεί σε βάρος τους διαδικασία για τα παραπάνω.
ε- ΦΕΚ με τη δημοσίευση της συγκρότησης σε σώμα του ισχύοντος Διοικητικού Συμβουλίου και του διορισμού Διευθύνοντος Συμβούλου, εάν πρόκειται για ΑΕ.
στ- Αποσπάσματα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, από τα οποία να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για κανένα από τα αδικήματα του άρθρου 11 του παρόντος νόμου (i) ο Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρείας ή ο Διαχειριστής ΕΠΕ, (ii) ο Διαχειριστής της εταιρείας σε κάθε άλλη περίπτωση ή οποιοσδήποτε εκ των εταίρων.
ζ Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, αναλόγως, των εταίρων και του διαχειριστή για τις Ε.Π.Ε. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου για τις Α.Ε..
η Πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας, ομοίως, των εταίρων και του διαχειριστή για τις Ε.Π.Ε. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου για τις Α.Ε..
θ. Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας, του Διαχειριστή της Ε.Π.Ε. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Α.Ε.
Άρθρο 9
Δικαιολογητικά έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτων και Μ.Δ.Χ.
1. Για την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας Δ.Χ. η εταιρία υποχρεούται να προσκοµίσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας:
α. Αίτηση, με τα εργοστασιακά στοιχεία συγκεκριμένου αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας για τα οποίο ζητείται η άδεια κυκλοφορίας ως Δ.Χ.
β. Το παράβολο του άρθρου 8 περίπτωση β, δεύτερο εδάφιο, για κάθε επόμενο όχημα ή μοτοσικλέτα,
γ. Πιστοποιητικό φορολογικής ενηµερότητας,
δ. Πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας,
ε. Αντίγραφο ισχύουσας Α.Π.Υ με ΕΔΧ αυτοκίνητα ή Μ.Δ.Χ που έχει επικυρωθεί από την αρχή που το εξέδωσε.
στ. Αντίγραφα συμβολαίων ιδιοκτησίας ή θεωρημένων από την αρμόδια ΔΟΥ
συμβάσεων μίσθωσης χώρων επαρκών για την στάθμευση, του συνόλου των οχημάτων τους εφόσον επιβάλλεται.
ζ. Παράβολο υπέρ Δημοσίου, όπως προβλέπεται στην επόμενη παράγραφο για κάθε ΕΔΧ ή μοτοσυκλέτα Δ.Χ. αυτοκίνητο που τίθεται σε κυκλοφορία.
2. Το παράβολο της περίπτωσης ζ της προηγούμενης παραγράφου καθορίζεται ως εξής :
Α.- Για κάθε ΕΔΧ αυτοκίνητα 5.000 ευρώ.
Β.- Για κάθε Μ.Δ.Χ από 1000 ευρώ.
Τα παράβολα αυτά δύναται να αναπροσαρμόζονται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Άρθρο 10
Έκδοση Αδειών κυκλοφορίας και Δικαιούχοι ΕΔΧ αυτοκινήτων και Μ.Δ.Χ.
1. Άδεια για τη θέση σε κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. και μοτοσυκλετών Δ.Χ. χορηγείται μόνο στις εταιρείες που συνιστώνται κατά το άρθρο 3 του παρόντος.
2. Η άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και Μ.Δ.Χ. αφορά, αντιστοίχως συγκεκριμένο όχημα και συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.
3. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα εν γένει και οι Μ.Δ.Χ. επιτρέπεται να μεταβιβάζονται κατά κυριότητα με την άδεια κυκλοφορίας τους στις εταιρείες του άρθρου 3, οι οποίες κατέχουν Άδεια Παροχής Υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ή/και με Μ.Δ.Χ. σε ισχύ, εφόσον η αγοράστρια έχει καταβάλει στο Δημόσιο το παράβολο του άρθρου 8 περίπτωση β εδάφιο 2.
4. Το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου δεν καταβάλλεται σε περίπτωση μεταβίβασης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή Μ.Δ.Χ. που γίνονται λόγω συγχώνευσης εταιρειών του άρθρου 3 ή μετατροπής της εταιρικής μορφής των εταιρειών αυτών.
Άρθρο 11
Ανάκληση Άδειας Παροχής Υπηρεσιών με ΕΔΧ αυτοκίνητα και Μ.Δ.Χ.
1.- Η Άδεια Παροχής Υπηρεσιών με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ή και με μοτοσικλέτες Δ.Χ. ανακαλείται, επίσης, οριστικά με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη εάν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή τελεσιδίκως:
α) ο διευθύνων σύμβουλος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας ή ο διαχειριστής ΕΠΕ και δεν αντικατασταθούν εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της απόφασης,
β) ο διαχειριστής της εταιρείας σε κάθε άλλη περίπτωση ή οποιοσδήποτε εκ των εταίρων και δεν αντικατασταθεί εντός 15 ημερών από την έκδοση της απόφασης ή συνεχίσει να είναι εταίρος μετά την πάροδο ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης, για ένα από τα αδικήματα, τέλεσης ή απόπειρας, συγκρότησης ή ένταξης ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, παραχάραξης, κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, δωροδοκίας, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ληστείας, αρπαγής, βιασμού, κατάχρησης σε ασέλγεια, αποπλάνησης παιδιών, διευκόλυνσης ακολασίας άλλων, πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, εκμετάλλευσης πόρνης, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, παράβασης των διατάξεων του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών, λιποταξίας, ανυποταξίας και παράνομης απασχόλησης εργαζομένων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
Μητρώο – Ασφάλεια - Παρατηρητήριο Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων
Άρθρο 12
Μητρώο
1. Στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών κάθε Περιφέρειας τηρείται Μητρώο (α) παρόχων υπηρεσιών μεταφοράς με Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή Μ.Δ.Χ και (β) αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και ΜΔΧ.
2. Το μητρώο παρόχων περιλαμβάνει
α. επωνυμία της εταιρίας
β. έδρα της εταιρίας
γ. ο αριθμός ΑΠΥ της εταιρίας
δ. τα Ε.Δ.Χ οχήματα και οι Μ.Δ.Χ της εταιρείας.
ε. αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που αφορούν τα πρόσωπα του αρθρ. 11 του παρόντος
3. Το μητρώο αδειών κυκλοφορίας περιλαμβάνει
α. αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου και αριθμό πλαισίου.
β. έδρα και κατηγορία αυτοκινήτου,
γ. στοιχεία ιδιοκτήτη αυτοκινήτου η νόμιμου κατόχου επωνυμία, έδρας, αριθμός φορολογικού μητρώου, αριθμός ΑΠΥ), μεταβολές (αλλαγή έδρας, μεταστάθμευση).
δ. εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτου οχήματος και έτος κατασκευής.
4. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία που τηρεί το Μητρώο αδειών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων σε κάθε περίπτωση αλλαγής των προαναφερόμενων στοιχείων ή αντικατάστασης του αυτοκινήτου με νέο.
5. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να καθορίζονται και άλλα στοιχεία, πλέον των οριζομένων στις παραγράφους 2 & 3, καθώς και ο τρόπος της ηλεκτρονικής ενημέρωσης της βάσης δεδομένων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την λήψη στατιστικών δεδομένων, σύνταξη μελετών περιβαλλοντικών και συγκοινωνιακών επιπτώσεων από την κυκλοφορία με Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.
6. Κάθε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο και ΜΔΧ φέρει ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα. Το περιεχόμενο και ο τύπος αυτού, η διαδικασία χορήγησης, οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο φορέας χορήγησης και ανανέωσής του και κάθε σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δικτύων.
Άρθρο 13
Προδιαγραφές ασφαλείας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Επικοινωνιών διατίθεται μία συχνότητα κινδύνου για τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και ΜΔΧ. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές τοποθέτησης συστημάτων ασφαλείας των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και Μ.Δ.Χ (σύστημα G.Ρ.S., διαχωριστικά και άλλα) και κάθε σχετικό θέμα.
Άρθρο 14
Παρατηρητήριο Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων
1. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συγκροτείται επταμελής επιστημονική επιτροπή, με τίτλο Παρατηρητήριο Ε.Δ.Χ. Αυτοκινήτων και ΜΔΧ, που έχει αρμοδιότητα τη συγκέντρωση, επεξεργασία και μελέτη των πάσης φύσεως στοιχείων που κατέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αναφορικά με τις συνθήκες αγοράς και ελεύθερου ανταγωνισμού (προστασία από μονοπώλια, ολιγοπώλια), τις περιβαλλοντικές και οδικές συνθήκες από τη λειτουργία των Ε.Δ.Χ. ανά Περιφέρεια και Διοικητική Ενότητα σε συνδυασμό με προκύπτουσες κοινωνικές ανάγκες, καθώς και την υποβολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τον Ιανουάριο εκάστου έτους προτάσεων για την αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων, ιδίως ρύθμιση ροής εκδόσεως νέων αδειών κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτων, προς εξυπηρέτηση δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος. Το Παρατηρητήριο κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος υποχρεούται εντός εξαμήνου από την συγκρότησή του να υποβάλλει σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικές προτάσεις.
2. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη, ορίζονται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με 3ετή θητεία. Ως μέλη της επιτροπής ορίζονται ειδικοί επιστήμονες και πρόσωπα υψηλού κύρους. Γραμματειακή υποστήριξη στο Παρατηρητήριο παρέχεται από την αρμόδια για τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα Διεύθυνση του ίδιου Υπουργείου.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης του Προέδρου και των μελών του Παρατηρητηρίου και κάθε σχετικό με αυτή θέμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις αμοιβές αντίστοιχων οργάνων του Δημοσίου.
4. Η οργάνωση της λειτουργίας του Παρατηρητήριου και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζεται με την ως άνω απόφαση του Υπουργού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ε.Δ.Χ. - ΤΑΞΙ
Άρθρο 15
Έννοιες διοικητικής μονάδας και ενιαίας διοικητικής μονάδας των ΤΑΞΙ.
1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος ως προς τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα - ΤΑΞΙ, διοικητική μονάδα νοείται ο δήμος, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 3852/2010 (Α' 87).
2. Ομοίως, ενιαίες διοικητικές μονάδες νοούνται:α) η Περιφέρεια Αττικής και β) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 3852/2010.
Άρθρο 16
Αλλαγή έδρας και μεταστάθμευση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ
1.- Αλλαγή έδρας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ επιτρέπεται μετά τη συμπλήρωση, τουλάχιστον, ενός (1) έτους συνεχούς λειτουργίας στην έδρα τους, εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις έναρξης της ίδιας δραστηριότητας στη νέα έδρα και μετά από σχετική αίτηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας και απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, εάν η νέα έδρα βρίσκεται στην ίδια Περιφέρεια ή κοινή απόφαση των οικείων Περιφερειαρχών, εάν πρόκειται για νέα έδρα υπάγεται σε άλλη περιφέρεια του ν. 3852/2010.
2.- Η αλλαγή της έδρας της προηγούμενης παραγράφου γνωστοποιείται εγγράφως και αμελλητί από τον Περιφερειάρχη της νέας έδρας στις αρμόδιες φορολογικές, αστυνομικές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές της έδρας αυτής.
3. Με κοινή απόφαση των οικείων Περιφερειαρχών επιτρέπεται σε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα η μεταστάθμευσή τους από την έδρα τους σε άλλη Διοικητική Περιφέρεια ή Διοικητική Ενότητα του προηγούμενου άρθρου για τα χρονικά διαστήματα από 1ης Ιουνίου μέχρι 30ής Σεπτεμβρίου και από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται αναλόγως τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού, πλην της προϋποθέσεως αλλαγής της έδρας της επιχείρησης.
4.- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζονται η διαδικασία και προθεσμία υποβολής της αιτήσεως και εκδόσεως της απόφασης, τα δικαιολογητικά, οι λεπτομέρειες και κάθε σχετικό θέμα αναφορικά με την αλλαγή και μεταστάθμευση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ.
Άρθρο 17

Προμίσθωση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων -ΤΑΞΙ
1. Επιτρέπεται η προμίσθωση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων –ΤΑΞΙ από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εντός των διοικητικών ορίων της έδρας τους.
2. Προμίσθωση εκτός των διοικητικών ορίων της έδρας των Ε.Δ,Χ, αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο αν η ανάθεση της προμίσθωσης γίνεται όταν το Ε.Δ.Χ. βρίσκεται εντός των ορίων της έδρας του και ο προορισμός του επιβάτη βρίσκεται επίσης εντός των διοικητικών ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ, αυτοκινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές οι οδηγοί των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αποδεικτικό της προμίσθωσης, όπου αναφέρεται η συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της προμίσθωσης, καθώς και η τοποθεσία παραλαβής, μεταφοράς και αποβίβασης των επιβατών, που σχετίζονται με την προμίσθωση.
3. Όταν πρόκειται για παραλαβή επιβατών από αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία συνόρων, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, το αποδεικτικό της μίσθωσης περιέχει απαραιτήτως τα ονοματεπώνυμα των επιβατών και τα στοιχεία της άφιξής τους (όπως αριθμός πτήσης, όνομα πλοίου, πιθανή ώρα άφιξης).
4. Η προμίσθωση μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο. Το κόμιστρο υπολογίζεται με βάση τις ενδείξεις του ταξιμέτρου. Η λειτουργία του ταξιμέτρου ξεκινά με την έναρξη της διαδρομής
Άρθρο 18
Ταξίμετρο - Συνεργεία επισκευής και τοποθέτησης
1. Στα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ταξιμέτρου εγκεκριμένου τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
2. Το ταξίμετρο υποχρεωτικά ενσωματώνεται ή συνδέεται με ειδικό μηχανισμό έκδοσης αποδείξεων και καταγραφής εσόδων σε φορολογική μνήμη του Ν. 1809/ 1989(φορολογικό ταξίμετρο).
3.Τα ταξίμετρα είναι τοποθετημένα εσωτερικό και στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου και σε τέτοιο σημείο ώστε να διακρίνονται καθαρό από οδηγό και επιβάτες.
4. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ, των οποίων το ταξίμετρο δεν λειτουργεί, απαγορεύεται να σταθμεύουν σε σταθμούς ή να παρέχουν με οποιοδήποτε τρόπο υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Όταν ο οδηγός διαπιστώσει ότι υπάρχει βλάβη στο ταξίμετρο, καλύπτει την πινακίδα οροφής και αποσύρει το αυτοκίνητο για επιδιόρθωση της βλάβης. Σε περίπτωση μεταφοράς επιβάτη ενημερώνεται αυτός άμεσα και αναζητείται αντικαταστάτης με φροντίδα του οδηγού.
5. Η επισκευή και συντήρηση των ταξιμέτρων και η αναπροσαρμογή του τιμολογίου σε αυτά επιτρέπεται μόνο από εξουσιοδοτημένα συνεργεία που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207 Α`). Σε κάθε περίπτωση στο ταξίμετρο πραγματοποιείται σφράγιση και χορηγείται υποχρεωτικά από τα συνεργεία σχετική βεβαίωση, η οποία βρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο ταξί.
6. Τα ταξίμετρα ελέγχονται για την καλή λειτουργία τους από τα ΚΤΕΟ και τα ΙΚΤΕΟ σε κάθε περιοδικό έλεγχο του οχήματος.
Άρθρο 19
Υποχρέωση παραμονής των αυτοκινήτων ΤΑΞΙ
1.Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα - ΤΑΞΙ υποχρεούνται να παραμένουν στην έδρα που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου προς διαρκή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού
2. Εκτός των περιπτώσεων συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας, όταν το ΤΑΞΙ αυτοκίνητο κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού απουσιάζει πλέον του μηνός - έστω και αν διακόπτεται σποραδικά η απουσία- από την έδρα του, µε απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η οποία εκδίδεται μετά από σχετική διαπίστωση του οικείου Δημάρχου, ανακαλείται η άδεια κυκλοφορίας του συγκεκριμένου ΕΔΧ αυτοκινήτου για χρονικό διάστημα δύο (2) µηνών, σε περίπτωση υποτροπής για χρονικό διάστηκα έξι (6) µηνών και σε περίπτωση νέας υποτροπής οριστικά.
Άρθρο 20
Τιµολόγιο Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων - ΤΑΞΙ
1. Το τιμολόγιο των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων – ΤΑΞΙ περιλαμβάνει τα εξής :
α) Το δικαίωμα εκκίνησης - σηµαία (ανά µίσθωση).
β) Το κόμιστρο διαδρομής (ανά χιλιόμετρο).
γ) Η αποζημίωση αναμονής.
δ) Το κόμιστρο ελάχιστης διαδρομής
ε) Ειδικές επιβαρύνσεις (για: µεταφερόµενα αντικείμενα, ειδικό τέλος νυχτερινής εξυπηρέτησης, ειδικό τέλος εκκίνησης από σταθμούς, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, ειδικές εξυπηρετήσεις).
2. Το τιµολόγιο, που αναφέρεται στην προηγούµενη παράγραφο, καθορίζεται µε απόφαση του Υπουργού Υποδοµών, Μεταφορών & Δικτύων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Τα διόδια, καθώς και ο ναύλος οχηµαταγωγών πλοίων (FERRY ΒΟΑΤ) βαρύνουν τον επιβάτη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ε.Δ.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΔΜΙΣΘ ΚΑΙ Μ.Δ.Χ.
Άρθρο 21
Ειδικοί Κανόνες λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και ΜΔΧ - ΕΙΔΜΙΣΘ
1. Επιβατηγά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα ειδικής μίσθωσης ( Ε.Δ.Χ.- ΕΙΔΜΙΣΘ) είναι ειδικής κατηγορίας οχήματα που εκτελούν διαδρομές ύστερα από προηγούμενη ειδική μίσθωση αυτών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα έναντι ελευθέρως συμφωνημένου ανταλλάγματος.
Η ειδική μίσθωση του οχήματος μαζί με τον οδηγό του συνάπτεται αποκλειστικώς είτε εγγράφως είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου τηλεπικοινωνίας νομίμως καταγεγραμμένης από την πάροχο των υπηρεσιών εταιρεία.
2. Οι οδηγοί των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και ΜΔΧ αυτής της κατηγορίας παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μόνον εφόσον είναι εφοδιασμένοι με το αποδεικτικό στοιχείο της μίσθωσης, όπου το ονοματεπώνυμο του μισθωτή, η ημερομηνία και η ώρα της μίσθωσης, το συμφωνηθέν κόμιστρο, καθώς και η τοποθεσία παραλαβής, και αποβίβασης των επιβατών.
3. Το αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών με αυτοκίνητο ΕΙΔΜΙΣΘ μπορεί να καθορίζεται είτε δια προσχωρήσεως των επιβατών στον αναλυτικό και δεσμευτικό για την εταιρεία πάροχο των υπηρεσιών τιμοκατάλογο ισχύος τουλάχιστον ενός (1) μηνός, τον οποίο έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο σε ειδική ιστοσελίδα που αναγκαίως διατηρεί η εταιρεία για το σκοπό αυτό είτε ελευθέρως κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον πελάτη.
4. Κάθε εταιρεία παροχής υπηρεσιών με αυτοκίνητα ΕΙΔΜΙΣΘ υποχρεούται να τηρεί αρχείο των τελευταίων εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακών ημερών με όλες τις τηλεφωνικές και τηλεπικοινωνιακές μέσω διαδικτύου κλήσεις που έχει λάβει για μίσθωση, καθώς και τις συμβάσεις που έχει εκτελέσει κατά το ίδιο διάστημα.
5. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως και για τις μεταφορές προσώπου με μοτοσυκλέτες Δ.Χ.
6. Απαγορεύεται η μίσθωση αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ ή Μ.Δ.Χ χωρίς προηγούμενη καταγεγραμμένη συνεννόηση με τον πελάτη και η καθ' οιονδήποτε τρόπο προσέγγιση πελατών, όταν αυτά βρίσκονται σε κίνηση η σε χώρους στάσης η στάθμευσης (πιάτσες). Η παραβίαση της διάταξης αυτής επισύρει την ποινή της αφαίρεσης της ειδικής άδειας του οδηγού του αυτοκινήτου. Η υπόθεση εξετάζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα από το πειθαρχικό συμβούλιο τού άρθρου 25
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ Μ.Δ.Χ.
Άρθρο 22
Ιστοσελίδες Παρόχων
1. Όλες οι εταιρείες του άρθρου 3 υποχρεούνται να τηρούν ιστοσελίδα στην οποία αναρτούν τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση έδρας, τηλέφωνα, ΦΑΞ, κλπ), του ισχύοντος τιμοκαταλόγου κ.α.
2. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εταιρειών ΕΔΧ (ΤΑΞΙ, ΕΙΔΜΙΣΘ) ή / και ΜΔΧ γνωστοποιούνται στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και τηρούνται σε ειδικό χώρο του δικτυακού τόπου του ιδίου Υπουργείου.
Άρθρο 23
Διαφήμιση
Επιτρέπεται η τοποθέτηση εμπορικών διαφημίσεων στα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και ΜΔΧ με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, το περιεχόμενο, το είδος και ο τρόπος της διαφήμισης, τα σηµεία, εξωτερικά ή εσωτερικά, όπου επιτρέπεται η αναγραφή των διαφηµίσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέµα.
Άρθρο 24
Κανονισµός λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και μηχανών Δ.Χ.
Με προεδρικό διάταγµα, που εκδίδεται µε πρόταση του Υπουργού Υποδοµών,
Μεταφορών & Δικτύων ρυθµίζονται οι κανόνες λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και μηχανών Δ.Χ., οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ή νομίμων κατόχων αυτών εταιρειών και των οδηγών κατά τη λειτουργία αυτών για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, οι κανόνες ευπρεπούς εµφάνισης και τα προσόντα των οδηγών, η κατάσταση των οχηµάτων και οι προϋποθέσεις διάθεσης αυτών για την εκτέλεση µεταφορικού έργου, οι ενδείξεις και οι πινακίδες, τα σήµατα των εδρών, θέµατα χρήσης των ταξιµέτρων και η τοποθέτηση αυτών επί του οχήµατος, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και το σύστηµα ελέγχου συµπεριφοράς οδηγών και των οργάνων των εταιρειών ΕΔΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών Δ.Χ. (ΣΕΣΟ), που επιβάλλονται για την παράβαση των υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν από τον Κανονισµό υποχρεώσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέµα για όσα θέµατα δεν ρυθµίζονται από τον παρόντα ή άλλο νόµο.
Άρθρο 25
Πειθαρχικά Συµβούλια - Λοιπά όργανα
1. Συνιστάται σε κάθε Περιφέρεια τουλάχιστον ένα Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της τήρησης και την επιβολή κυρώσεων του παρόντος και των Κανονισµών Λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών Δ.Χ. του νόµου αυτού.
2. Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει μέσα σε προθεσμία ενός µηνός, από τη διαβίβαση σε αυτό από τα αρμόδια όργανα εκθέσεων παραβάσεων οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και μηχανών Δ.Χ. ή τυχόν αναφορών ή καταγγελιών επιβατών, να λάβει την απόφασή του και να επιβάλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
3. Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο κάθε τρίµηνο υποβάλλει στην αρµόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και στην αρµόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων αναλυτική κατάσταση µε τις υποθέσεις, που διεκπεραιώθηκαν ή εκκρεμούν σε αυτό.
4. Συνίσταται σε κάθε Περιφέρεια τουλάχιστον ένα Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συµβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την εξέταση ενστάσεων κατά αποφάσεων του Πειθαρχικού Συµβουλίου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.
4. Με προεδρικό διάταγµα, που εκδίδεται µε πρόταση του Υπουργών Οικονοµικών, Εσωτερικών και Υποδοµών, Μεταφορών & Δικτύων καθορίζονται η σύνθεση, ο Κανονισµός λειτουργίας, του Πρωτοβάθµιου και του Δευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου, οι διοικητικές κυρώσεις και ποινές και η διαδικασία επιβολής αυτών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέµα.
Άρθρο 26
Όργανα ελέγχου
Αρµόδια όργανα για τον έλεγχο τήρησης του νόµου αυτού ορίζονται τα Μικτά
Κλιµάκια Ελέγχου, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν. 2800/2000 (ΦΕΚ 41 Α') και του Ν. 2801/ 2000 (ΦΕΚ 46 Α'), η Ελληνική Αστυνοµία, το Λιµενικό Σώµα για τους χώρους ευθύνης του και το Σώµα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Υποδοµών, Μεταφορών & Δικτύων. Στις περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων του νόµου αυτού και των Κανονισµών Λειτουργίας τα αρµόδια όργανα διαβιβάζουν την έκθεση διαπίστωσης στο αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ'
ΟΔΗΓΟΙ ΕΔΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ Δ.Χ.
Άρθρο 27
Ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και Μ.Δ.Χ.
1. Οι ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας Δ.Χ. χορηγούνται σύµφωνα µε τους Κανονισµούς Λειτουργίας των Επιβατηγών Δηµόσιας Χρήσης και μοτοσυκλετών Δ.Χ., όπως ισχύουν κάθε φορά.
2. Για να χορηγηθεί ή ανανεωθεί η ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ή Μ.Δ.Χ. απαιτείται ο υποψήφιος:
α. να έχει ηλικία από 21 έως 67 ετών για τα αυτοκίνητα και 21 έως 50 ετών για τις μοτοσυκλέτες .
β. να µην υπηρετεί µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δηµόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του δηµόσιου τοµέα του Ν.1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α'), όπως ισχύει κάθε φορά.
γ. να µην έχει συνταξιοδοτηθεί ως άµεσα ασφαλισµένος από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταµείο ή από το Δηµόσιο.
δ. να µην έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για ένα από τα αδικήματα του άρθρου 7 παρ. 1 του παρόντος, µε την επιφύλαξη του άρθρου 14 παρ. 2 δ του Π.Δ. 243/1987 και Π.Δ. 244/1987.
ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, εφόσον δεν είναι έλληνας υπήκοος και στοιχειώδη δυνατότητα επικοινωνίας στην Αγγλική.
στ. να είναι απόφοιτος τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένης ισότιμης σχολής (εσωτερικού ή εξωτερικού)
ζ. να έχει περάσει επιτυχώς την προβλεπόμενη ιατρική και ψυχοσωματική εξέταση.
η. να έχει λάβει πιστοποίηση γνώσεων και παρακολούθησης του ειδικού σεμιναρίου αναλόγως υποψηφίων Οδηγών ΕΔΧ αυτοκινήτων ή Μοτοσικλετών Δ.Χ..
θ. Για τις περιοχές της παρ. 2 του άρθρου 15 να κατέχει άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β αυτοκινήτου για ελάχιστο διάστημα 24 μηνών. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας το διάστημα αυτό ορίζεται στους 12 μήνες. Για τις μοτοσικλέτες απαιτείται άδεια κατηγορία Α για ελάχιστο διάστημα τριών (3) ετών.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων καθορίζεται η διαδικασία των εξετάσεων, η εξεταστέα ύλη και ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέµατα για τη χορήγηση, ανανέωση, επέκταση αφαίρεση και επιστροφή της ειδικής άδειας, η διαδικασία ιατρικής και ψυχοσωματικής εξέτασης των υποψηφίων, καθώς και η ύλη του Σεμιναρίου υποψηφίων οδηγών ΕΔΧ αυτοκινήτων και Μ.Δ.Χ. και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
4. Αν διαπιστωθεί από τα όργανα του άρθρου 26, ότι η ειδική άδεια οδήγησης οδηγού ΕΔΧ αυτοκινήτου ή της Μ.Δ.Χ. έχει λήξει, επιβάλλεται χωριστά στον οδηγό και στην εταιρία διοικητικό πρόστιµο τριακοσίων (300) ευρώ. Αν διαπιστωθεί από τα προαναφερόµενα όργανα ότι απασχολείται ως οδηγός ΕΔΧ αυτοκινήτου ή της Μ.Δ.Χ. πρόσωπο, χωρίς να έχει εκδοθεί στο όνομά του ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου η Μ.Δ.Χ , επιβάλλεται χωριστά στον οδηγό και στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών, στην οποία ανήκει το αυτοκίνητο ΕΔΧ ή η Μ.Δ.Χ. διοικητικό πρόστιµο δύο χιλιάδων (2000) ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του ΕΔΧ αυτοκινήτου για χρονικό διάστηµα τριών (3) µηνών, ενώ σε περίπτωση υποτροπής και για κάθε επιπλέον φορά για χρονικό διάστηµα έξι (6) µηνών.
Άρθρο 28
Δικαιολογητικά για την έκδοση και την ανανέωση Ειδικής άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και Μ.Δ.Χ.
Για τη χορήγηση ή την ανανέωση της ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας Δ.Χ. ο υποψήφιος καταθέτει στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας:
α. Αίτηση.
β. Παράβολο υπέρ του Δηµοσίου ποσού 50 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υποδοµών, Μεταφορών & Δικτύων.
γ. Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του Σεµιναρίου αρθρου 27 παρ 2. από δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης.
δ. Για τη συνδρομή απόδειξη των προϋποθέσεων των εδαφίων α, β, και γ της παρ 2 του άρθρου 27 ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 και για αυτήν της περίπτωσης δ της ίδιας παραγράφου πιστοποιητικό ποινικού µητρώου γενικής χρήσης.
ε. Επικυρωµένο φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης του οδηγού.
στ. Μια πρόσφατη φωτογραφία µεγέθους και τύπου ταυτότητας (έγχρωµη).
ζ. Επικυρωµένο φωτοαντίγραφο αστυνοµικής ταυτότητας για την εξακρίβωση της ηλικίας του ενδιαφεροµένου και άλλων ατοµικών στοιχείων.
θ. Ιατρικά πιστοποιητικά για την απόδειξη της περίπτωσης ζ' της παρ.2 του άρθρου 27.
2. Η ειδική άδεια ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια για τους οδηγούς ηλικίας έως 60 ετών για Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα και έως 40 ετών για μοτοσυκλέτες Δ.Χ. και ετησίως για κάθε επόµενο έτος.
Άρθρο 29
Μητρώο Οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και Μ.Δ.Χ
1. Σε κάθε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας τηρείται Μητρώο Οδηγών Ε.Δ.Χ., στο οποίο καταγράφονται οι παραβάσεις του νόµου αυτού και των Κανονισµών Λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και Μ.Δ.Χ, που διαπράττονται από τους κατόχους ειδικής άδειας οδήγησης, καθώς και οι επιβαλλόµενες, σε αυτούς, διοικητικές κυρώσεις και οι κάθε είδους επερχόµενες µεταβολές.
2. Με απόφαση του Υπουργού Υποδοµών, Μεταφορών & Δικτύων καθορίζεται το περιεχόµενο των καταχωρήσεων του Μητρώου Οδηγών, ο τρόπος, η διαδικασία και τα αρµόδια για την καταχώριση των παραβάσεων διοικnτικά όργανα.
Άρθρο 30
Υποχρεώσεις οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ, Μ.Δ.Χ και ΕΙΔΜΙΣΘ
1. Στους οδηγούς Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ απαγορεύεται:
α. η επιλογή επιβατών και προορισµών,
β. η διακοπή της µίσθωσης ήδη µισθωµένου Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου,
γ. η είσπραξη κοµίστρου πέραν του νοµίµου,
δ. η άρνηση της µίσθωσης µη µισθωµένου Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου,
ε. η µη συµµόρφωση προς τις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τη διαδροµή και τον προορισµό.
2. Στους οδηγούς Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ και Μ.Δ.Χ. απαγορεύεται αθέτηση των όρων της συμφωνίας με τον πελάτη.
3. Στους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων επιβάλλεται µε απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 25 διοικητικό πρόστιµο ως εξής:
α. για πρώτη φορά, (400) τετρακόσια ευρώ,
β. για δεύτερη φορά, (700) επτακόσια ευρώ,
γ. για τρίτη φορά, (1200) χίλια διακόσια ευρώ, εφαρμόζονται δε, στην περίπτωση αυτή, επιπροσθέτως και αναλόγως της περιπτώσεως, τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο και επόμενα της παραγράφου 4 του άρθρου 23 των π.δ. 243/1987 και 244/1987, μέχρι την έκδοση την έκδοση του Π.Δ. του άρθρου 24.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
Μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 31
1. Πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών - ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Ε.Δ.Χ., κατά την έννοια του παρόντος νόμου, θεωρούνται, για μεταβατική περίοδο τριών (3) ετών, από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι ανώνυμες εταιρείες, τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες - εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και οι συνεταιρισμοί αυτών, που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3109/2003 (Α' 38) και έχουν στην κυριότητά τους ή που κατέχουν νομίμως με τον όρο παρακράτησης της κυριότητας από τον πωλητή μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος, ολόκληρο αυτοκίνητο ή ιδανικό μερίδιο Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, εφόσον είναι κάτοχοι της Άδειας Παροχής Υπηρεσιών του άρθρου 4, την οποία υποχρεούνται να προμηθευθούν, αδαπάνως, εντός έξι (6) μηνών από την ισχύ του παρόντος, υποβάλλοντας αίτηση και προσκομίζοντας οι μεν εταιρείες και οι συνεταιρισμοί τα προβλεπόμενα για την προμήθειά της δικαιολογητικά του άρθρου 8 περιπτώσεις γ, δ, ε και στ αναλόγως εφαρμοζομένων, οι δε λοιποί ιδιοκτήτες αποσπάσματα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, από τα οποία να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για κανένα από τα αδικήματα του άρθρου 11 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και μέχρι την συμμόρφωση αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς της άδειας κυκλοφορίας του ΕΔΧ αυτοκινήτου.
2. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της προηγούμενης παραγράφου οι ανώνυμες εταιρείες, τα φυσικά πρόσωπα και οι συνεταιρισμοί μπορούν να εισφέρουν τις άδειες και τα ΕΔΧ αυτοκίνητα σε συνιστώμενη κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 εταιρεία. Στην περίπτωση αυτή κεφάλαιο της εταιρείας, εκτός από αυτό που καταβάλλεται σε χρήμα, αποτελεί και η αξία των εισφερομένων οχημάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας ως Ε.Δ.Χ, καθώς και η άϋλη υπεραξία των αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. Η εκτίμηση της αξίας των οχημάτων και της αϋλης υπεραξίας των αδειών κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 9 επ. του κ.ν. 2190/1920 και 5 παρ. 2 του ν.3190/1955, όπως ισχύουν.
3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο σύσταση των εταιρειών της περίπτωσης β της παραγράφου 1, οι εισφορές των εταίρων ή μετόχων, η μεταβίβαση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων απαλλάσσονται κάθε δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και φόρου ή τέλους, με εξαίρεση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
4. Οι κάτοχοι ιδανικών μεριδίων άδειας κυκλοφορίας ΕΔΧ αυτοκινήτου, εφόσον συστήσουν εταιρεία κατά το άρθρο 3, δικαιούνται εκπτώσεως επί της αξίας του παράβολου της αρχικής ΑΠΥ κατά το ποσοστό του ιδανικού μεριδίου που κατέχουν στην παλαιά άδεια και απαλλάσσονται πλήρως της πληρωμής του παράβολου της νέας Άδειας Κυκλοφορίας η οποία εκδίδεται στο όνομα της εταιρείας.
5. Εταιρείες, που συστήνονται, κατά το άρθρο 3 και εντός της μεταβατικής περιόδου από τα φυσικά πρόσωπα, τους συνεταιρισμούς, τις ανώνυμες εταιρείες της παραγράφου 1, καθώς και από οδηγούς ΕΔΧ αυτοκινήτων με πενταετή εργασιακή σχέση ως οδηγων ΕΔΧ αυτοκινήτων εντός των τελευταίων 10 ετών, εντάσσονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων ή ευρωπαϊκών επιχειρησιακών προγραμμάτων ιδίως του άρθρου 17 του Ν 3614/2007, όπως εκάστοτε ισχύουν για :
α) τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους,
β)την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση γηπέδων για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης,
γ) την προμήθεια συστημάτων διαχείρισης στόλου, τηλεματικής, επικοινωνιών και τηλεόρασης,
δ) την προμήθεια μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και των επιβατών,
ε) την αντικατάσταση των οχημάτων τους με άλλα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση,
στ) την αγορά ή κατοχή με χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων κατάλληλων προς εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής που συνδέονται με την κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων, την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και την οδική ασφάλεια, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την υπαγωγή των εταιρειών αυτών στις ίδιες διατάξεις.
(Τυχόν επιπλέον φορολογικά κίνητρα για τους παλαιούς ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων προκειμένου αυτοί να υπαχθούν στο νέο καθεστώς ή και οποιαδήποτε άλλα ζητήματα φορολογικού ενδιαφέροντος σε σχέση με το παρόν σχέδιο νόμου θα εξεταστούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο και του δικού του προγραμματισμού)
ή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
Καταργούμενες διατάξεις
Άρθρο 32
Από της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
1.Κάθε είδους διάταξη που είναι αντίθετη στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει διαφορετικά όσα θέματα ρυθμίζονται σ' αυτόν.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3109/2003
Άρθρο 33
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.


Για το Σχέδιο του Νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές στα ταξί επέλεξε ΕΔΩ
Για την αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου Νόμου επέλεξε ΕΔΩ