ΠΟΛ 1107 - ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ’-Β’
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Μπιλιούρη Ευρυδίκη
Τηλέφωνο : 210 3640870
FΑΧ : 210 3390882
ΠΟΛ 1107
ΘΕΜΑ: Διευκόλυνση διαδικασίας μεταβολών ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου και αντιμετώπισηπρακτικών θεμάτων των εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ.
Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μαςκαι αφορούν την εφαρμογή των υποχρεώσεων των εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ για την άσκησητης δραστηριότητάς τους, και με σκοπό την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτωναλλά και την διευκόλυνση των διαδικασιών, και μετά από συνεργασία με την ΟμάδαTAXIS ΚΒΣ, παρέχουμε με την παρούσα τις ακόλουθες οδηγίες συμπληρωματικά τωνοδηγιών που δόθηκαν με την εγκύκλιο μας ΠΟΛ.1096/21.6.2010:
1. Απαλλαγή του ιδιοκτήτη - μη εκμεταλλευτή - ΤΑΞΙ από την υποχρέωση δήλωσηςστη ΔΟΥ της αγοράς νέας ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου ή νέας φορολογικής μνήμης.
Για την διευκόλυνση της διαδικασίας τόσο σε επίπεδο ΔΟΥ όσο και σε επίπεδοεπιτηδευματία, σε περίπτωση που κατά την διάρκεια μίσθωσης της άδειας ΕΔΧ σετρίτον με σκοπό την εκμετάλλευσή της, απαιτείται η αγορά νέας ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρουή νέας φορολογικής μνήμης, τότε υπόχρεοι για την ανωτέρω δήλωση στη ΔΟΥ είναιμόνο οι εκμεταλλευτές του ΕΔΧ, δηλαδή μόνο όσοι κατέχουν θέση εκμεταλλευτή στηφορολογική μνήμη της ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου.
Η διαδικασία μεταβολής των στοιχείων στην νέα μνήμη θα γίνεται απευθείας στουςεκμεταλλευτές (ιδιοκτήτες ή μισθωτές), ως ακολούθως:
1.1.Υποχρεώσεις πωλητή-εξουσιοδοτημένου τεχνικού:
1.1.1. O πωλητής της ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου ή της νέας μνήμης, εκδίδειξεχωριστό Τιμολόγιο-ΔΑ για κάθε υπόχρεο, εφόσον υπάρχουν περισσότεροι του ενός.
Στο περιεχόμενο κάθε Τιμολογίου-ΔΑ, θα αναγράφονται ως πληροφοριακά στοιχεία ταακόλουθα:
- Ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος
- Τα στοιχεία όλων των ενεργών εκμεταλλευτών (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ/ΔΟΥφορολογίας, το ποσοστό παραχώρησης χρήσης και η θέση που καταλαμβάνει στημνήμη).
Εναλλακτικά, αντί της αναγραφής των ανωτέρω πληροφοριακών στοιχείων στοτιμολόγιο, μπορεί να συντάσσεται ιδιαίτερο έγγραφο (κατάσταση) με τα ως άνωστοιχεία και ρητή αναφορά στα στοιχεία ταυτότητας του τιμολογίου (αύξωναριθμός, σειρά, ημερομηνία έκδοσης κλπ), το οποίο και θα επισυνάπτεται στοτιμολόγιο πώλησης.
1.1.2. Η τοποθέτηση των λεκτικών στοιχείων στη νέα φορολογική μνήμη θαγίνεται απευθείας στους εκμεταλλευτές, (χωρίς καταχώρηση των στοιχείων τωνιδιοκτητών) με την προσκόμιση του αρχικού ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης.
Ομοίως, η έκδοση και θεώρηση νέου ΒΣΕ θα γίνεται απευθείας στους εκμεταλλευτές.
1.1.3. Εν συνεχεία ένα αντίγραφο του τιμολογίου-ΔΑ ή του τιμολογίου-ΔΑμε την επισυναπτόμενη κατάσταση θα παραδίδεται σε κάθε εκμεταλλευτή προκειμένουνα το προσκομίσει στη ΔΟΥ του μέσα στη νόμιμη προθεσμία των 15 ημερών και ένααντίγραφο με την ένδειξη «Για τη ΔΟΥ του αγοραστή» θα αποστέλλεται από τονπωλητή μέσα στην ίδια προθεσμία, στις ΔΟΥ όλων των εκμεταλλευτών κατ’αντιστοιχία της απλοποιημένης διαδικασίας που περιγράφεται στην παράγραφο Β τηςΠΟΛ.1196/13.10.1999, δηλαδή πρώτα με FAX κι έπειτα μέσωταχυδρομείου.
Διευκρινίζεται ότι μόνο αν ο ιδιοκτήτης ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρου είναι ταυτόχρονα καιεκμεταλλευτής, το τιμολόγιο θα αποστέλλεται και στη δική του ΔΟΥ.
1.2.Υποχρεώσεις εκμεταλλευτών-οδηγών ΤΑΞΙ
Υπόχρεοι για την ανωτέρω διαδικασία δήλωσης της αγοράς νέας ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου ήνέας μνήμης, καθώς και της θεώρησης του Βιβλιαρίου Συντήρησης μέσα στην νόμιμηπροθεσμία των 15 ημερών, είναι οι εκμεταλλευτές κι όχι οι ιδιοκτήτες, εκτός τηςπερίπτωσης που ο ιδιοκτήτης είναι ταυτόχρονα και εκμεταλλευτής. Κατ’ επέκτασηκαι η θεώρηση του Βιβλιαρίου Συντήρησης και Επισκευών θα γίνεται απευθείας στοόνομα κάθε εκμεταλλευτή.
Προαπαιτούμενο για την θεώρηση του νέου Βιβλιαρίου Συντήρησης είναι η κατάθεσηυπεύθυνης δήλωσης στη ΔΟΥ φορολογίας του ενός εκ των ιδιοκτητών ή των μέχρι τηνσυγκεκριμένη στιγμή εκμεταλλευτών, με την οποία θα ορίζεται υπεύθυνος για τηνυποχρέωση φύλαξης της παλαιάς ΑΔΗΜΕ ή μνήμης. Φωτοαντίγραφο της ως άνωυπεύθυνης δήλωσης θα προσκομίζεται και από κάθε συνεκμεταλλευτή στη ΔΟΥ τουκατά το χρόνο θεώρησης του Βιβλιαρίου Συντήρησης.
1.3. Χρόνος εφαρμογής
Για την ομαλή εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας, όπως αυτή περιγράφεται στιςπαρ. 1.1 και 1.2 της παρούσας, και την προετοιμασία τόσο των ΔΟΥ όσο και τηςαγοράς, τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2011.
2. Ημερομηνία έναρξης ή λήξης της δήλωσης παραχώρησης χρήσης της μίσθωσηςόσον αφορά την ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου.
2.1. Ημερομηνία καταχώρησης της ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου κατά την έναρξη τηςπαραχώρησης χρήσης
Επειδή κατά την διαδικασία παραχώρησης εκμετάλλευσης άδειας ΕΔΧ προκύπτουνπολλές διαφορετικές ημερομηνίες (ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού,ημερομηνία κατάθεσής του στην αρμόδια ΔΟΥ κλπ), για λόγους άρσης αμφισβητήσεων,η δεκαπενθήμερη προθεσμία δήλωσης έναρξης της παραχώρησης ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου στη ΔΟΥ,θα αρχίζει από την ημερομηνία τοποθέτησης των στοιχείων των εκμεταλλευτών στηνφορολογική μνήμη από τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό και έκδοσης του πρώτου δελτίουημερήσιας κίνησης «Ζ» μετά την ανωτέρω τοποθέτηση.
2.2. Ημερομηνία καταχώρησης της ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου κατά την λήξη τηςπαραχώρησης χρήσης.
Στην περίπτωση λήξης της παραχώρησης εκμετάλλευσης του ΕΔΧ, για οποιαδήποτελόγο, θα λαμβάνεται υπόψη ως ημερομηνία μεταβολής για την δεκαπενθήμερηπροθεσμία, τόσο στην καταχώρηση της δήλωσης παύσης του εκμεταλλευτή, όσο καιστην καταχώρηση της δήλωσης έναρξης του ιδιοκτήτη, η ημερομηνία μεταβολής τωνστοιχείων στην φορολογική μνήμη από τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό.
2.3. Επισημαίνεται δε, ότι αν αν οι ανωτέρω μεταβολές στη ΔΟΥ δενδηλωθούν από κάθε αντισυμβαλλόμενο (ιδιοκτήτη και εκμεταλλευτή), εντός τηςνόμιμης προθεσμίας των 15 ημερών, θα επιβάλλονται αναλόγως τα προβλεπόμεναπρόστιμα.
3. Διαδικασία διακοπής παραχώρησης χρήσης σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ τωναντισυμβαλλομένων. Διακοπή – παύση παραχώρησης χρήσης (μονομερώς) από τονεκμεταλλευτή.
3.1.1. Ο εκμεταλλευτής-οδηγός προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο τεχνικόδικαιολογητικό με το οποίο αποδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης είναι ενήμερος τηςεπικείμενης διακοπής (πχ. υπεύθυνη δήλωση, συμφωνητικό παύσης μίσθωσης, εξώδικηδήλωση κλπ) προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων του λεκτικού απότην θέση μνήμης που καταλάμβανε.
Στη συνέχεια δηλώνει στη ΔΟΥ φορολογίας του την μεταβολή παύσης της μίσθωσης,με την χρήση του κωδικού 14 «Παραχώρηση Χρήσης», προσκομίζοντας μεταξύ άλλωνκαι το ανωτέρω νόμιμο δικαιολογητικό ενημέρωσης του ιδιοκτήτη του ΕΔΧ.
3.1.2. Ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια δηλώνει στη ΔΟΥ του την μεταβολήέναρξης της ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου με την χρήση του κωδικού 30 «Μεταβολή ποσοστούΕΔΧ».
3.2.Διακοπή – παύση παραχώρησης χρήσης (μονομερώς) από τον ιδιοκτήτη.
3.2.1. Ο ιδιοκτήτης προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο τεχνικόδικαιολογητικό με το οποίο αποδεικνύει ότι ο εκμεταλλευτής είναι ενήμερος τηςεπικείμενης διακοπής (πχ. εξώδικη δήλωση, δικαστική απόφαση κλπ) προκειμένου ναπροβεί στην αφαίρεση των στοιχείων του λεκτικού από την θέση μνήμης πουκαταλάμβανε ο εκμεταλλευτής.
3.2.2. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης δηλώνει την αλλαγή στη ΔΟΥ φορολογίαςτου η οποία στη συνέχεια διαβιβάζει στην ΔΟΥ του εκμεταλλευτή - οδηγού όλα τααπαραίτητα δικαιολογητικά, κατ’ αντιστοιχία της διαδικασίας που προβλέπεται απότην παράγραφο 5 της ΠΟΛ.1096/21.6.2010. Ακολούθως η ΔΟΥ του εκμεταλλευτή δηλώνειτην μεταβολή παύσης της μίσθωσης με την χρήση του κωδικού 39 «Παραχώρηση ΧρήσηςΤαξιμέτρου χωρίς Β2».
3.3. Στις περιπτώσεις που ο εκμεταλλευτής-οδηγός εγκαταλείψει το μίσθιο(ΤΑΞΙ) και δεν προσέλθει στη ΔΟΥ του για τις ανωτέρω ενέργειες τότε η δήλωσημεταβολής μπορεί να γίνει μονομερώς από τον ιδιοκτήτη στη ΔΟΥ του δηλαδή ναδηλώσει την μεταβολή παύσης της μίσθωσης με την χρήση του κωδικού 39«Παραχώρηση Χρήσης Ταξιμέτρου χωρίς Β2» αφού προηγουμένως έχει κάνει ο ίδιοςτις ενέργειες που περιγράφονται στην 3.1.1.
Στη περίπτωση που η μεταβολή δεν δηλωθεί από τον εκμεταλλευτή-οδηγό εντός τηςνόμιμης προθεσμίας των 15 ημερών, τότε η ΔΟΥ του επιβάλλει τα προβλεπόμεναπρόστιμα.
4. Δυνατότητα τήρησης του Βιβλιαρίου Συντήρησης και Επισκευών της ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρουεκτός του οχήματος.
Σύμφωνα με την παράγραφο1 του άρθρου 5 του ν.1809/1988 (ΦΕΚ 222Α), το Βιβλιάριο Συντήρησης καιΕπισκευών, ακολουθεί τη φορολογική ταμειακή μηχανή και επιδεικνύεται άμεσα σεκάθε φορολογικό έλεγχο.
Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της υπόψη δραστηριότητας, μπορείτο ΒΣΕ να μην βρίσκεται στο χώρο του οχήματος, χωρίς αυτό να θεωρείταιπαράβαση, με την προϋπόθεση ότι το ΒΣΕ δύναται να επιδειχθεί, εφόσον ζητηθεί,στην προθεσμία που τυχόν τεθεί από την ελεγκτική φορολογική αρχή.
5. Τοποθέτηση στοιχείων των εκμεταλλευτών στην φορολογική μνήμη.
Επισημαίνεται ότι για την τοποθέτηση των στοιχείων τόσο των ιδιοκτητών όσο καιτων εκμεταλλευτών – οδηγών στην φορολογική μνήμη από τον εξουσιοδοτημένοτεχνικό, πρέπει να αποδεικνύεται η ιδιότητα τους ως επιτηδευματίες, με τηνπροσκόμιση αντίγραφου βεβαίωσης έναρξής εργασιών από την αρμόδια ΔΟΥ.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας
Δημήτριος Σταματόπουλος
Πηγή: http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/12232