ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ Υπ ΥΠΜΕΔΙ Μ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ


ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16/2/2012   17:21



Δηλώσεις Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μ. Βορίδη
για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί και την ολοκλήρωση έκδοσης των αποφάσεων για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων απάντησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μαυρουδής Βορίδης. Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Βορίδη έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλήφθηκε η διατύπωση που υπήρχε στην πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου και στο νέο οικονομικό πρόγραμμα με μία μόνο μεταβολή ως προς τον χρόνο εκτελέσεως της συγκεκριμένης υποχρεώσεως. Επομένως η απελευθέρωση θα γίνει σύμφωνα με ό,τι έχουμε πει, δηλαδή με την εφαρμογή συγκοινωνιακών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Έχει υποβληθεί ένα προσχέδιο νόμου του οποίου ορισμένα σημεία, τα οποία αφορούν τον Ν. 3919 για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, πρέπει να συζητήσουμε. Περιμένουμε παρατηρήσεις, θα γίνει ένας διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η περίπτωση οι παρατηρήσεις αυτές να αλλάξουν το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που έχετε ετοιμάσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντοτε όταν γίνεται μια συζήτηση ανταλλάσσονται απόψεις. Είναι δυνατόν να υπάρξουν αλλαγές. Θα υπάρξει συζήτηση με την τρόικα η οποία έχει στη διάθεσή της το προσχέδιο εδώ και περίπου ένα μήνα και εν συνεχεία θα υπάρξει διαβούλευση τόσο με το συνδικάτο όσο και με τα κόμματα. Πρόκειται για μια διαδικασία επεξεργασίας νομοσχεδίου «ζωντανή», ώστε όταν έρθει στη Βουλή να έχει πλέον τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση που μπορεί να υπάρξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΙΑΦΟΣ: Υπάρχει εκτίμηση χρόνου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η υποχρέωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου υπάρχει η αναλογία 4,5 ταξί ανά 1000 κατοίκους όταν το μνημόνιο λέει 2,5?

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το μνημόνιο δεν αναφέρει κάτι τέτοιο αλλά ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση της αγοράς των ταξί αίροντας τους περιορισμούς που υπάρχουν και κάνει μία αναφορά στα θέματα του αριθμού των αδειών και των εδρών σύμφωνα όμως με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι συγκεκριμένα πράγματα δηλαδή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Υπάρχει αυτή η γενική διατύπωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε να περιμένουμε τις αποφάσεις για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απόφαση σε ό,τι αφορά το διοικητικό κόστος έχει εκδοθεί. Απομένει μία υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της οικονομικής βιωσιμότητας και κάποια εφαρμοστική εγκύκλιος η οποία θα αναφέρεται σε διαδικαστικά ζητήματα για την έκδοση των αδειών.