ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
«Ο ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» Αράτου 21, β' όροφος, γραφείο 6 , ΠΑΤΡΑ
τηλ. (2610) 223.311, ΦΑΞ  (2610) 275.778, ΚΙΝΗΤΟ 6977-361.362
Αρ. Πρωτ.: 243/2013                                                                         Πάτρα   20/8/2013
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
  
ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013 ημέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/κης (ΔΕΘ) –κινητοποίηση για το ασφαλιστικό(αναγκαστική είσπραξη ασφαλιστικών οφειλών) και για τις τελευταίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας τη Δευτέρα 12/8/2013 αμέσως μετά την πραγματοποίηση του έκτακτου προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος κ. Π. Σκέντζος με βασικά θέματα συζήτησης τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό (αναγκαστική είσπραξη οφειλών), το φορολογικό (Κώδικας φορολογίας εισοδήματος και νέο Κώδικα φορολογικών διαδικασιών)
·                Όσον αφορά την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ μέσω των διαδικασιών άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εθελοτυφλεί αφού σίγουρο είναι ότι τέτοια μέτρα θα οδηγήσουν χιλιάδες συναδέλφους στην εξαθλίωση και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χωρίς παράλληλα να λυθεί το ταμειακό αδιέξοδο στον οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΕ.
 Αδιέξοδο για το οποίο βεβαίως δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι και οι οφειλέτες αλλά τα κυβερνητικά κόμματα διαχρονικά και οι πολιτικές τους επιλογές που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και την οικονομία και σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν θα λυθεί το πρόβλημα του ΟΑΕΕ με την αποστολή ενημερωτικών εγγράφων και με τις απειλές για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Απειλές οι οποίες τείνουν να γίνουν πραγματικότητα αφού με τη σύσταση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο), που σκοπό έχει την  είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ κάνοντας χρήση όλων των μέσων ακόμα και της αναγκαστικής είσπραξης-κατάσχεσης επιχειρείται με τρόπο απάνθρωπο και χωρίς κανένα δισταγμό ο αφανισμός των ελεύθερων επαγγελματιών.
 Δυστυχώς η πολιτεία δεν θέλει να κατανοήσει ότι η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται σε πραγματική οικονομική αδυναμία των ασφαλισμένων οι οποίοι ασφυκτιούν υπό την πίεση και το βάρος της συνεχιζόμενης και διαρκώς διευρυνόμενης τα 3 τελευταία χρόνια οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαχθούν ούτε καν στις ρυθμίσεις οι οποίες ουσιαστικά είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οφειλετών.
Αυτό που πραγματικά προκαλεί αγανάκτηση σε πολλούς είναι το γεγονός ότι το κράτος απειλεί με αναγκαστική είσπραξη τους οφειλέτες, τη στιγμή που το ίδιο είναι οφειλέτης σε πολλές περιπτώσεις προς τους επαγγελματίες από τη παροχή υπηρεσιών -συμβάσεις έργου (μεταφορά μαθητών κλπ.) και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οφειλές οι οποίες αν είχαν εξοφληθεί πιθανόν οι ασφαλισμένοι δεν θα είχαν περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση και θα είχαν πληρώσει τις οφειλές τους.

Για το φορολογικό και τις τελευταίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στους δύο προσφάτως ψηφισθέντες νόμους και αφορούν τον Κώδικα φορολογίας εισοδήματος και νέο Κώδικα φορολογικών διαδικασιών δυστυχώς κινούνται στην ίδια λογική επιβολής φόρων και χαρατσιών από τη μία και αφαίμαξης των επαγγελματιών μέσω προστίμων κι ποινών από την άλλη, ένα σύστημα δηλαδή καθαρά φοροεισπρακτικό και χωρίς κανέναν άλλο στόχο, παρ’ όλο που οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσπαθούν να μας το παρουσιάσουν ως ορθολογικό και να  μας  πείσουν για το αντίθετο.
Ο βασικός άξονας που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κινηθεί το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι απλό στη  βάση του: να φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
Βασικά αιτήματα παραμένουν η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26%. αφού δεν μπορεί να επιβάλλεται φόρος σε πολύ χαμηλά εισοδήματα (ή ακόμα και μηδενικά μέσω των τεκμηρίων), ενώ ο φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας  και  κατ΄επέκταση τόνωσης της απασχόλησης.
Όσον αφορά τα πρόστιμα και τις ποινές του νέου ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυστηρά και εξοντωτικά.
      Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται και να κινείται έξω από τη σφαίρα της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αφού αντί να πάρει μέτρα που θα αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις της κρίσης  στον αντίποδα με τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και με την επιβολή συνεχών εξοντωτικών μέτρων φόρων και  χαρατσιών πολλές φορές  μάλιστα με τη μορφή  της τιμωρίας, έχει συνεχώς υπό διωγμό τη πολύ μικρή επιχείρηση, τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες, τις οικογένειές τους  δηλαδή μια ολόκληρη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η μαζική αντίδραση και διαμαρτυρία και συγκεκριμένα η συμμετοχή του Σωματείου μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη κατά την μέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/κης (ΔΕΘ) που διοργανώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο από τη ΓΣΕΒΕΕ. Το Σωματείο μας θα πρωτοστατήσει στην διαμαρτυρία αυτή και καλούμε όλα τα κλαδικά σωματεία τόσο των μεταφορέων όσο και τα σωματεία των Ε.Β.Ε. τοπικά σε κοινό αγώνα και συστράτευση με την ελπίδα της ανατροπής της κατάστασης αυτής που μας οδηγεί στον αφανισμό .
Η μετάβαση στη Θεσ/κη θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ημέρα Σάββατο ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ, με μισθωμένα πούλμαν σε συνεργασία με άλλους κλάδους--πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της τοπικής Ομοσπονδίας Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.
 Η Διοίκηση του Σωματείου Θα κρατά ενήμερα τα μέλη της με ανακοινώσεις για τον ακριβή χρόνο, τρόπο και τις λεπτομέρειες μετακίνησήs μας στη Θεσ/κη.

Για το Δ.Σ.
                    Ο                                               Ο
               ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


             Σκέντζος  Παναγιώτης                              Σίδερης Γεώργιος