«Ονειροπαγίδα» η επιβίωση των επαγγελματιών ταξί Καστοριάς..! Πιάνουν πάτο οι ταξιτζήδες Καστοριάς, ο τζίρος είναι μηδαμινός και τα αιτήματά τους στον πάγο!


Νίκος Τοτονίδης - Πρόεδρος Ταξί
Καστοριάς : «Ο Δήμος θα μπορούσε και καλύτερα»!

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του σωματείου ραδιοταξί Καστοριάς και πρόεδρος του συνεταιρισμού ραδιοταξί Καστοριάς, Νικόλαος Τοτονίδης, θέτοντας επί τάπητος τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ταξιτζήδες. Απώτερος στόχος είναι να αρθεί η αποσυμφόρηση των ταξί στο κέντρο της πόλης, να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκπληρωθούν τα πάγια αιτήματά τους, έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που βιώνουν οι επαγγελματίες των ταξί.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τοτονίδης απαντά στις παρακάτω ερωτήσεις διευκρινίζοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη και η επιβίωση γίνεται «μετά βίας». Για αυτό η αρωγή του Δήμου θα πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική.
Πόσα ταξί υπάρχουν στην Καστοριά. Είναι υπεράριθμα;
Στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 67 ταξί. Θεωρώ ότι είναι υπεράριθμα, για τους πολίτες της Καστοριάς, αφού ο τύπος ο οποίος είχε βγει πριν από λίγο καιρό, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος στην πόλη της Καστοριάς ,βάσει πληθυσμού, υπαγόρευε την ύπαρξη 27 ταξί. Ο τύπος αυτός είναι συγκεκριμένος ο οποίος βγάζει ένα σύστημα βάσει των κατοίκων και βάσει του τουρισμού των δυο τελευταίων ετών. Άρα είναι εύλογο πως θα πρέπει να είχαμε περίπου στο ενάμιση ταξί για 1000 κατοίκους και τελικά έχουμε γύρω στα πέντε νομίζω.
Πόσες ώρες εργάζεται ένας επαγγελματίας ταξί;
Οι ώρες εργασίας εξαρτώνται από τις ανάγκες και τις αντοχές των συναδέλφων. Συνήθως είναι δέκα ώρες κυρίως όμως, είναι πολλά ταξί που δουλεύουν με διπλοβάρδια εικοσιτετράωρης βάσεως, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν συντηρούνται 67 επαγγελματίες ταξί, άλλα 90 περίπου.

Σε τι ποσό ανέρχεται το μεροκάματο του ταξιτζή καθημερινά; Επαρκεί ή πρέπει να κάνουν και δεύτερη δουλειά;
Το μεροκάματο εξαρτάται ανάλογα με το δρομολόγιο, την τύχη και την ημέρα στην πιάτσα αλλά εκτιμώ πως ανέρχεται στα 40 ευρώ τζίρο. Είναι δεδομένο πως οι περισσότεροι συνάδελφοί μου, κάνουν και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η κρίση έχει πλήξει τα ταξί της Καστοριάς;
Βιώνουμε την κρίση έντονα, αφού αφήνουμε απλήρωτο το ΤΕΒΕ, χρωστάμε σε συνεργεία αφήνοντας το service του αυτοκινήτου απλήρωτο, τα δάνεια μένουν σε εκκρεμότητα, γιατί ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα πάνω από 70% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρωτίστως επέρχεται η επιβίωση και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Η κρίση έχει οδηγήσει τους ταξιτζήδες της Καστοριάς στην δύσκολη αποπληρωμή των δανείων;
Είναι γεγονός πως πολλοί συνάδελφοι έχουν πάρει δάνεια για 15 χρόνια τουλάχιστον, γιατί είχαν αγοράσει τις άδειες πριν αρκετά χρόνια και συνεχίζουν να τα πληρώνουν πολύ δύσκολα, εν όψει κρίσης, όπως βέβαια και πολύ άλλοι Έλληνες που είχαν πάρει δάνεια για μία καλύτερη ζωή. Να σημειωθεί πως μία άδεια ταξί κοστίζει αρκετά χρήματα. Πριν 6-7 χρόνια όπου υπήρχε η υπερβολή στην Ελλάδα, η άδεια κόστιζε 300,000 στην Αθήνα και 350,000 στην Θεσσαλονίκη. Στην παρούσα φάση δεν είναι συγκεκριμένο το ποσό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ζήτηση, με αποτέλεσμα τα ποσά να μην είναι αντικειμενικά και να αλλάζουν μέρα με την μέρα. Ουσιαστικά είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης κάτι σαν την μετοχή, δεν έχει ζήτηση πέφτει, έχει ζήτηση ανεβαίνει, και δυστυχώς αυτήν την στιγμή δεν σημειώνεται ζήτηση.
Ποια εποχή είναι νεκρή περίοδος;
Νεκρή περίοδος για τους επαγγελματίες των ταξί είναι συνήθως η καλοκαιρινή, γιατί οι φοιτητές επιστρέφουν στα σπίτια τους. Επιπλέον δεν έχουμε τουρίστες.Η τουριστική κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα. Συγκριτικά με τα προηγούμενα 3 με 4 χρόνια, ήμασταν πολύ καλά τα Σαββατοκύριακα, αφού είχαμε πολύ κίνηση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι τουριστικοί πράκτορες και τα ξενοδοχεία, αλλά δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι άδεια.
Προσφέρετε κίνητρα σους πολίτες της Καστοριάς έτσι ώστε να μετακινούνται με ταξί και όχι με κάποιο άλλο μέσο, και να τονωθεί και το επάγγελμα σας εν όψει οικονομικής κρίσης;
Ήδη κάνουμε έκπτωση 10% σε πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Επιπλέον είναι κατηγορίες κοινωνικών ομάδων όπως οι φοιτητές, οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών και οι πελάτες του νοσοκομείου για τους οποίους ισχύει το αντίτιμο των 3 ευρώ και έχουμε βάλει και ταμπέλα από πιάτσα σε πιάτσα ,παρόλα αυτά δεν υπάρχει ζήτηση,αφού δεν το προτιμούν οι ίδιοι οι πελάτες . Για αυτό, δεν προβήκαμε σε ανάλογες ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους, αφού και πάλι δεν θα υπάρξει αύξηση στη δουλειά, γιατί θα προτιμήσουν να πάρουν το αστικό και όχι το ταξί. Ο κόσμος κοιτάει την άνεση του, αλλά ταυτόχρονα και την τσέπη του, εάν δεν έχει χρήματα για να πάρει ταξί, σίγουρα θα πάρει αστικό. Δεν αντιλέγω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, εγώ απλός μπαίνω στην θέση του ταξιτζή, όπως ο κόσμος όλος αναζητά τα πιο φθηνά, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και στους ταξιτζήδες. Είναι γνωστό άλλωστε πως η τιμή των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων και του πετρελαίου δεν μειώνεται, καθώς και η τιμή του ΤΕΒΕ που έγκεινται στα 700 ευρώ το δίμηνο , δεν παρουσιάζει πτωτική τάση.
Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί ήταν ένα θετικό βήμα;
Το συγκεκριμένο επάγγελμα απελευθερώθηκε την δεδομένη στιγμή με κάποιους όρους. Αυτό σημαίνει πως θα εκδοθούν νέες άδειες στα δημοτικά διαμερίσματα που δεν υφίσταται ραδιοταξί. Οι νέες αυτές άδειες βάσει του νέου τύπου θα βγουν τον Νοέμβριο, οι οποίες θα έχουν να κάνουν πιθανόν με μικρά Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία δεν έχουν καθόλου ταξί, τα οποία όμως και αυτά θα βιώσουν την ίδια κατάσταση με εμάς και ακόμα χειρότερη .Αναρωτιέμαι για παράδειγμα, τι θα κάνει ένα ραδιοταξί στο Σιδηροχώρι , αφού εκτίμηση μου είναι ότι μόνο ΤΕΒΕ θα πληρώνει και τα δάνεια του. Θεωρώ ότι είναι μια νομοθεσία που δεν έχει ουσία, γιατί δεν κοιτά μπροστά,για το τι πρόκειται να συμβεί στην επόμενη δεκαετία. Δυστυχώς με τον συγκεκριμένο νόμο γυρίσαμε μια δεκαετία πίσω και τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
Γιατί ουσιαστικά επιβλήθηκε ο νόμος της απελευθέρωσης αφού επιδεινώνει την κατάσταση;
Θεωρώ ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλο-τουριστικών συγκροτημάτων και των μεγαλοϊδιοκτητών αεροπορικών εταιρειών και καραβιών, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν ολόκληρα συστήματα τουρισμού, τα οποία θα ελέγχουν και την μεταφορά των ταξί. Συνεπώς η μεταφορά με το καράβι και με το αεροπλάνο καθώς και ότι έχει σχέση με τα ξενοδοχεία, αποτελεί καθαρά ένα παιχνίδι ,το οποίο έχει να κάνει με τον αφανισμό των μικροϊδιοκτητών και με το κλείσιμο του επαγγέλματος σε συγκεκριμένες ομάδες.
Συνεπώς θεωρείτε ότι τα επόμενα χρόνια θα παραδώσουν τις άδειες οι επαγγελματίες ταξί της Καστοριάς;
Θεωρώ πως στα επόμενα 3 χρόνια θα επέλθει η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, σε ένα ποσοστό 10-15% που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει με τίποτα. Το θέμα όμως είναι ότι εάν καταθέσουν την άδεια εντός τριμήνου, την χάνουν. Αυτό είναι ουσιαστικά το άσχημο. Αν χάσουν την άδεια και θέλουν να την αποκτήσουν ξανά, θα πρέπει να την αγοράσουν από κάποιο άλλον ταξιτζή που προφανώς οδεύει στην σύνταξη και επιδιώκει να την πουλήσει. Επειδή δεν θέλουν να συμβεί αυτό φροντίζουν να κάνουν μια δεύτερη δουλειά, για να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους , και συνεπώς να μην αναγκαστούν να καταθέσουν την άδεια, με την προσδοκία να έρθουν καλύτερες ημέρες και να αποκομίσουν κανένα επιπλέον μεροκάματο .
Με τους δρόμους στην Καστοριά αντιμετωπίζετε προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν πινακίδες;
Είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο το είχαμε γνωστοποιήσει επί δημάρχου Παπουλίδη, έτσι ώστε να τοποθετηθούν ταμπέλες σε κάθε οδό. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια σε άλλες πόλεις όπως στην Καβάλα, είχε γίνει ένα πρόγραμμα με το οποίο είχαν τοποθετήσει σε κάθε γωνία του πεζοδρομίου τις διόδους . Ομολογώ πως ήταν ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, το οποίο είχε όλες τις διευθύνσεις. Εμείς προσωπικά δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί οι κλήσεις είναι σταθερές ,αλλά καλό είναι να υπάρχουν για να γνωρίζει ο καθένας μας, σε ποιά οδό βρίσκεται. Γενικά το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην Χλόη, όπου δεν γνωρίζουμε τις οδούς και οι πελάτες, μας υποδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία για να τους μεταφέρουμε.
 Το αίτημα σας για την τοποθέτηση πινακίδων που υποβάλατε επί Παπουλίδη ,πιστεύετε ότι θα λάβει σάρκα και οστά;
Αναλόγως με τις χρηματοδοτήσεις που θα υπάρξουν και από άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Βέβαια οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα ήταν καλό να αποτελέσουν πρώτα άμεση ανάγκη για να μπουν οι ταμπελίτσες .Σαφώς όμως θα υπάρξουν άλλες προτεραιότητες ,αφού δεν είναι κάτι, το οποίο είναι τόσο απαραίτητο την δεδομένη στιγμή. Είναι γεγονός πως τώρα δεν υπάρχει οικονομική άνεση, το κατανοούμε, ούτε πιέζουμε και εμείς στο κομμάτι αυτό.
Είναι γεμάτοι με λακκούβες οι δρόμοι της Καστοριάς; Τι αντίκτυπο έχει στα αυτοκίνητα σας;
Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και εδώ υπάρχουν λακκούβες. Σαφέστατα έχει αντίκτυπο στα οχήματα μας ειδικά στην Καστοριά, με τον χειμώνα που περάσαμε λογικό και επόμενο είναι να υπάρχουν πάρα πολλές λακκούβες , ωστόσο επιλήφθηκαν και οι δυο Δήμοι και της Καστοριάς και του Άργους. Φυσικά δεν έγινε ασφαλτόστρωση ,διότι δεν υπάρχουν κονδύλια, αλλά τουλάχιστον υλοποιήθηκε μπάλωμα των δρόμων και μειώθηκε το πρόβλημα. Και εμείς με την σειρά μας, δεν απαιτούμε σε αυτό το κομμάτι ,γιατί πολύ απλά βλέπουμε, ότι η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική. Κάθε χρόνο είχε μια συνεργασία ο Δήμος με τα ταξί, γιατί πολύ απλά υπήρχαν τα κονδύλια. Άρα, με την διοχέτευση των απαιτούμενων κεφαλαίων, προσπαθούσαν να βελτιώσουν το πρόβλημα. Είναι γεγονός πως συχνά ξήλωναν την Ορεστίων, την Γράμμου, την Κύκνων τώρα όμως δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν κονδύλια για να γίνει κάτι τέτοιο απλά θα είμαστε σε φάση συντήρησης.
Άλλο σημαντικό αίτημα προς υλοποίηση ήταν η ένταξη της πιάτσας των ταξί στο χώρο της ΕΤ3;
Αυτήν τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει και καθίσταται αναγκαίο ,είναι να ενταχθούμε σαν πιάτσα στο χώρο του πάρκινγκ της ΕΡΤ3, γιατί πολύ απλά εκεί πέρα που βρισκόμαστε δημιουργούμε πρόβλημα. Το συγκεκριμένο αίτημα, το είχαμε καταθέσει πριν 4-5 χρόνια για πρώτη φορά στον πρώην Δήμαρχο τον κύριο Τσαμίση, επιπλέον το καταθέσαμε πριν ένα χρόνο στο εν ενεργεία Δήμαρχο Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, παρά ταύτα με το νέο νομοσχέδιο το οποίο ισχύει για τους Καλλικρατικούς δήμους, ο Δήμος πλέον δεν αποφασίζει, απλά γνωμοδοτεί. Για αυτό θεωρώ ότι σε κάποια φάση θα γνωμοδοτήσει, αν και δεν μπορώ να το ξέρω. Αξίζει επιπλέον να λεχθεί πως το αίτημα μας, έχει περάσει και έχει απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Σε πρώτη φάση τους αφήσαμε το περιθώριο να συνειδητοποιήσουν και ότι έχουμε δίκιο στο αίτημα μας και ότι πολύ απλά στο συγκεκριμένο σημείο, όντως δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα.
Γιατί απορρίφθηκε η ένταξη της πιάτσας των ταξί στο χώρο της ΕΤ3;
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα, δεν το έχουν δει εξολοκλήρου, γιατί πολλές φορές συγκρούονται και συμφέροντα. Πιθανολογώ ότι πρόκειται για τα ατομικά συμφέροντα πολλών, από τις γύρω περιοχές. Εννοώ πως κάποιοι ήθελαν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους μόνιμα στο πάρκινγκ, ενώ αυτήν την στιγμή δεν γίνεται, ωστόσο εμείς τους παραχωρούσαμε τα αντίστοιχα πάρκινγκ στο δρόμο . Παρόλα αυτά, εμείς επειδή βλέπουμε το χρόνιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις θέσεις στάθμευσής των ταξί, το οποίο βέβαια ακόμη συνεχίζει να υφίσταται, γιατί μας δημιουργεί προβλήματα συνεχώς στην ροή μας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έρχονται αυτοκίνητα και ταξί, τα οποία μένουν στην μέση του δρόμου, δεν μπορούν να εισέλθουν, και από πίσω τους κλείνουν οι ταξιτζήδες το δρόμο. Επομένως ζητάμε να μπούμε μέσα στο χώρο της στάθμευσης, για να μην δημιουργούμε τέτοια προβλήματα. Ουσιαστικά τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν τα δημιουργούμε εμείς ,τα δημιουργούν οι φίλοι που παρκάρουν για ένα λεπτό για να προσφύγουν στο φούρνο ή οπουδήποτε αλλού. Το ένα λεπτό είναι καθοριστικό, αν σκεφτείτε ότι σε περίπτωση που σταματήσουν 300 αυτοκίνητα ,πολλά προβλήματα θα δημιουργηθούν, στο δρόμο της Αθανασίου Διάκου. Τώρα όμως διαπιστώνω και εγώ από τα δημοτικά μέλη ότι αρχίζουν να το βλέπουν, να το αντιλαμβάνονται σταδιακά, παρ” όλου που λόγω κρίσης δεν έχουμε και κυκλοφοριακή κίνηση ,γιατί πολύ απλά έχει νεκρώσει όλη η επαγγελματική αγορά .
Πώς διεκδικείτε τα αιτήματα σας περαιτέρω ,εφόσον δεν εκπληρώνονται; Εκφράζετε την έντονη δυσανασχέτηση σας με απεργίες;
Εάν το αίτημα μας μείνει ανεκπλήρωτο και δεν συμπαρασύρει την κατάρρευση του κλάδου δεν προβαίνουμε σε απεργία, απλά έχουμε μία διαφωνία , προσπαθώντας να τους δώσουμε, να καταλάβουν κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι τώρα, μετά από ένα χρόνο της λειτουργίας της πιάτσας της δεύτερης, γιατί έχουμε την πρώτη, έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν το πρόβλημα. Να σημειώσω πως και οι υφιστάμενοι μαγαζάτορες,συναινούν στο να εισέλθουμε στο χώρο της ΕΡΤ3, έτσι ώστε να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα το σύστημα στην Αθανασίου Διάκου .
Θεωρείτε ότι η αρωγή του Δήμου είναι επαρκής;
Θεωρώ ότι ο Δήμος θα μπορούσε και καλύτερα. Το θέμα είναι να κατανοήσουν καλύτερα οι ίδιοι το πρόβλημα που δημιουργείται. Αν δεν το κατανοήσουν και κοιτούν τα ατομικά συμφέροντα του καθενός, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί. Καλό είναι λοιπόν να κοιτάξουν το τρόπο λειτουργίας, το κυκλοφοριακό, και όλα αυτά τα οποία μπορούν να επιλυθούν πιο γρήγορα στην κίνηση. Εμείς που είμαστε από το 1987 στο επάγγελμα έχουμε διαπιστώσει στα 25 χρόνια, πως θα πρέπει να γίνει καλύτερα η λειτουργία της πιάτσας.
 Οπότε η διευθέτηση του θέματος χρήζει άμεσης επέμβασης από την πλευρά του Δήμου;
Εμείς τους υποδείξαμε το πρόβλημα, τους το εξηγήσαμε λεπτομερώς προσφύγαμε και στο τοπικό συμβούλιο αλλά και στην ποιότητα ζωής. Στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το θέμα επί τάπητος ωστόσο απορρίφθηκε, στη συνέχεια ξανά ήρθε το θέμα στην επιφάνεια, μετά από περίπου δυο- τρεις βδομάδες , οπότε πάλι μας κάλεσε ο Δήμαρχος μετά τις 20 Ιουνίου και μας κοινοποίησε πως η πρόταση μας ευσταθεί. Ωστόσο το θέμα είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί καλά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι το πρόβλημα και θεωρήσαμε πρέπον, να το δουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με ηρεμία. Θεωρώ όμως ότι πρέπει, να περνούν και να βλέπουν το πρόβλημα που δημιουργείται. Το θέμα είναι να σχηματίσουν μία άποψη τεκμηριωμένη.
Άλλο πάγιο αίτημα σας ήταν και η δημιουργία τουαλετών στην Αθανασίου Διάκου;Η δημιουργία τουαλετών είναι ένα πάγιο αίτημα, που είχε γίνει εδώ και καιρό και ξέρω πάρα πολύ καλά αυτήν την στιγμή, ότι συζητούν για διαμόρφωση του χώρου της ΕΡΤ3. Ωστόσο δεν γνωρίζω σε τι ενέργειες θα προβούν. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να βάλουμε στο συγκεκριμένο σημείο μια βρύση εδώ και καιρό. Το θέμα είναι ότι μας έχουν υποσχεθεί,ότι θα γίνουν τουαλέτες στο χώρο της ΕΤ3, γιατί αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε στα μαγαζιά που υπάρχουν στην περιοχή. Ενώ στην πλατεία Βαν Φλητ, υπάρχουν οι δημοτικές τουαλέτες και μπορούμε να εξυπηρετηθούμε.
 Για αυτό σαφέστατα δεν πρέπει μόνο να γίνει ,αλλά το θέμα είναι και να διατηρηθεί. Το να κάνεις μια δημόσια τουαλέτα αυτό είναι το εύκολο, το να την συντηρείς έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να μην μυρίζει, είναι το επιθυμητό.
Αναστασία Τζάκα