Διαφοροποίηση Νικητιάδη μέσω ΑΝΤ1 στην απελευθέρωση των ΤΑΞΙ (09/07/11)


Σάββατο, 09 Ιουλ 2011 14:58
Συντάκτης ΑΝΤ1 972


Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μίλησε στον ΑΝΤ1 97,2 και στον Κώστα Λασκαράτο και εξέφρασε τη διαφοροποίησή του στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης: 
Για παράδειγμα ο ταξιτζής σε ένα νησί που περιμένει 4 μήνες για να δουλέψει αν απελευθερώσεις το επάγγελμα και πάνε αυτούς τους 4 μήνες άλλα 300 άτομα και κάθονται μόνο τους 4 μήνες και δουλεύουνε, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός θα οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή. Άρα σε κάποιες περιοχές ή σε κάποιες κατηγορίες κάποια πράγματα προφανέστατα θα πρέπει να τα δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Ραγκούσης είναι ένας πολύ λογικός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που θέλει να βοηθήσει σε αυτή την πορεία, αναλαμβάνει βεβαίως και το πολιτικό κόστος και αυτό είναι προς τιμήν του, που έφερε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί την σημαντικότερη διοικητική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην χώρα μας και αναφέρομαι στον Καλλικράτη.
«Να ξαναδούμε με διαφορετικό τρόπο το θέμα των ΤΑΞΙ. Κάποια επαγγέλματα έχουν και κάποια όρια…»
Ο κ. Ραγκούσης δεν είπε τις θέσεις του, βεβαίως η πολιτική μετράει εκ  του αποτελέσματος. Και αν ο κόσμος έλαβε αυτό το μήνυμα αυτό είναι που μετράει. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι και στο θέμα των ταξί θα βρεθεί η λύση εκείνη που θα ικανοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να απελευθερωθούν τα επαγγέλματα. Πρέπει όμως και όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια επαγγέλματα έχουν και κάποια όρια.
«Αν πιστεύουν κάποιοι ότι το αίτημά μας γίνεται επαναστατικότερο και δυναμικότερο με το να γεμίζουμε την πλατεία με όλη αυτή την κακογουστιά των τσαντιριών…»
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει βία όταν συνδιαλέγεσαι με τον πολίτη, πρέπει όμως να γίνει ένας διάλογος και να γίνει αντιληπτό ότι μια από τις ωραιότερες πλατείες της Αθήνας, μια από τις εσωτερικότερες πλατείες της χώρα μας δεν μπορεί να είναι γεμάτη τσαντίρια. Αν η αισθητική κάποιων θεωρεί ότι το να γεμίζεις την πλατεία αυτή με τσαντίρια είναι ότι καλύτερο για να διαμαρτυρηθείς. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι το αίτημά μας γίνεται επαναστατικότερο και δυναμικότερο με το να γεμίζουμε την πλατεία με όλη αυτή την κακογουστιά των τσαντιριών και με το να τρώμε το βράδυ οτιδήποτε και να παίζουμε ποδόσφαιρο, εγώ εκτιμώ διότι έχω υπάρξει διαμαρτυρόμενος, έχω υπάρξει διαδηλωτής, έχω υπάρξει στέλεχος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και διαμαρτυρήθηκα όταν έπρεπε, εγώ λέω όμως ότι ο διαμαρτυρόμενος μπορεί να διαμαρτύρεται σε όποιο τόπο θέλει είναι λογικό και για τον συμβολικό χαρακτήρα που είπατε προηγουμένως να θέλει να διαμαρτυρηθεί εκεί ακριβώς που βρίσκεται το ελληνικό κοινοβούλιο, εκεί ακριβώς που βρίσκεται η έκφραση η πολιτική με την οποία εμείς ζούμε και την οποία έχουμε αποδεχθεί  την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Από κει και πέρα θεωρώ υπερβολικό αλλά και πάλι είναι μέσα στο πλαίσιο του επιτρεπτού να βλέπεις πανό που να λένε και οι 300 στο Γουδί, οι 300 στην κρεμάλα, οι 300 είναι κλέφτες. Εγώ πρέπει να πληροφορήσω όλους αυτούς τους φίλους ή αυτόν που ήταν ο συντάκτης αυτού του πανό «οι 300 κλέφτες» ότι οι 200 από αυτούς τους 300 εκλεγήκαμε τώρα τα τελευταία 2-4 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι δεν είχανε ποτέ τους καμία συμμετοχή…
Να μην κάνουμε την πλατεία μια άσχημη πλατεία, βλέπετε έχουν κουβαληθεί και λειτουργεί το παραεμπόριο είναι δυνατόν να επιτρέπεται  να λειτουργεί το παραεμπόριο;
«Μετά από δυο χρόνια η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει σε όλους τους συνταξιούχους να κάνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες διακοπές»
Υπάρχουν φθηνές λύσεις για διακοπές, πάντα έτσι ήταν ακόμα και την περίοδο την παχιών αγελάδων.
Η χώρα μας περνάει δύσκολες καταστάσεις, για αυτές τις δύσκολες καταστάσεις εκ των πραγμάτων ο περισσότερος κόσμος κάνει πολύ μεγάλες θυσίες, εκ των πραγμάτων πολλοί μπορούν να στερηθούν τις διακοπές τους, πέρα από την λύπη όμως που εκφράζω εγώ μπορώ να πω ότι  μόνος τρόπος για να μπορούμε μετά από δυο χρόνια να έχουμε ξανά διακοπές όπως τις θέλαμε είναι να περάσουμε αυτές τις θυσίες, είναι να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτό το δύσκολο δρόμο. …
Σε δυο χρόνια πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση η ακροάτρια σας θα μπορεί να ξανακάνει διακοπές όπως τις έκανε. Νομίζω ότι σε δυο χρόνια θα έχει αρχίσει να φαίνεται η ανάπτυξη παντού, θα έχει αρχίσει η οικονομία να είναι διαφορετική.
ΕΡ. Αυτό θα φανεί και στην σύνταξή της;
ΑΠ. Εγώ δεν μπορώ να δηλώσω ότι μετά από δυο χρόνια η ακροάτρια θα έχει την ίδια σύνταξη, εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μετά από δυο χρόνια η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει σε όλους τους συνταξιούχους να κάνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες διακοπές. όμως τονίζω ξανά ότι εκ των πραγμάτων οδηγήσαμε τη χώρα μας και βάζω και τους εαυτούς μας μέσα σε μια τέτοια κατάσταση που το φέραμε να μην μπορούμε να κάνουμε διακοπές, και εγώ λέω ότι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα είναι τουλάχιστον να σκεφτόμαστε να κάνουμε διακοπές άμα πτωχεύσουμε θα ξεχάσουμε να σκεφτόμαστε και τις διακοπές.
«Πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική τέτοια που σε μια τριετία να πάμε στα 20 εκατομμύρια αφίξεις…»
Ο ορθότερος τίτλος θα ήταν «άλμα στον τουρισμό στην Ελλάδα», αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα του αθλητισμού. Εγώ πιστεύω ότι οι αφίξεις στη χώρα μας συνολικώς φέτος θα είναι σημαντικά αυξημένες, θα έχουμε σημαντικό αριθμό αύξησης στις αφίξεις μας, και επίσης πιστεύω ότι θα έχουμε αύξηση σημαντική και στα έσοδα από τον τουρισμό.
ΕΡ. Μπορούμε να το κάνουμε αριθμό;
ΑΠ. Όχι. Δεν μπορούμε διότι δεν θέλουμε να είμαστε μίζεροι. Εγώ αν θα έλεγα έναν αριθμό θα έλεγα έναν αριθμό όπου θα ήταν συντηρητικός. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Καμιά φορά με ρωτάνε πόσους τουρίστες πρέπει να έχει η χώρα μας και λέω εμείς πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική τέτοια που σε μια τριετία να πάμε στα 20 εκατομμύρια αφίξεις και να μην είναι αυτό το όριο αλλά ακόμα περισσότερο. Για να επιτευχθεί αυτό όμως πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Για φέτος όμως και στα νησιά μας και στη Θεσσαλονίκη και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας τους μεγάλους και σημαντικούς που καθορίζουν το σχηματισμό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και είναι συγκεκριμένοι οι προορισμοί που συμβάλουν με καθοριστικό τρόπο για να λέμε ότι ο τουρισμός έχει 18 και 20% συμβολή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Είναι η Χαλκιδική, είναι η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, είναι η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη. Αυτοί είναι οι μεγάλοι τουριστικοί μας προορισμοί και κοντά σε αυτούς έρχονται να κουμπώσουν και να δέσουν τα γύρω νησάκια και οι άλλοι προορισμοί που θα πρέπει να τους προσέχουμε και να τους ανεβάσουμε.