Θανάσης Δαβάκης: Βουλευτής Λακωνίας: Ερώτηση για το ταξί στη Βουλή (13/07/11)


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

13/7/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ &ΔΙΚΤΥΩΝ
                                                     
Την αναστάτωση και την αγανάκτηση του κλάδου των ταξί όλης της χώρας, έχει προκαλέσει η πρόθεση του νέου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να μην τηρήσει τα προσυμφωνημένα του προκατόχου του, που ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης, αλλά να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Υπουργού είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας ταξί.
Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια και στα τουριστικά μέρη, όπως η Λακωνία, που περιμένουν μερικούς μήνες το καλοκαίρι να δουλέψουν. Ο υφιστάμενος αριθμός των αδειών είναι ήδη πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται, πόσο μάλλον αν υπάρξει και αύξηση των αδειών.
Είναι γνωστό ότι και ο κλάδος των ταξί έχει πληγεί από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με πτώση του τζίρου, με κατακόρυφη πτώση του τιμήματος της άδειας, και με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση των εξόδων του πετρελαίου και της συντήρησης.
Το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, να θέτει περιορισμούς όσον αφορά των αριθμό των αδειών και να μεριμνά για τους επαγγελματίες στην ελληνική Περιφέρεια που πλήττονται περισσότερο. Οι ιδιαιτερότητες αγροτικών κυρίως περιοχών της χώρας όπως η Λακωνία πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψιν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Είναι αδιανόητο στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε να προβαίνει σε οριζόντιες ρυθμίσεις.
Οι Έλληνες πολίτες  δεν μπορούν να συνεχίζουν να πληρώνουν την ασυνέπεια και τη διγλωσσία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την επιβίωση τους. Η κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όμως δεν πρέπει αυτές να αποβαίνουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και να  πλήττουν άκριτα ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει σε αναθεώρηση της απόφασης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας;
2. Προτίθεται τελικά να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου;
3. Πως σκοπεύει να διαχειριστεί το ζήτημα από τώρα και στο εξής;
 Ο Ερωτών Βουλευτής
 Αθανάσιος Π. Δαβάκης