ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε θλιβερά περιστατικά με μαϊμούδες-μεταφορές νεφροπαθών, όπου σε ολόκληρο το πλέγμα της διαφθοράς, απάτης και παρανομίας, μεταξύ άλλων, εμπλέκονται και «συνάδελφοί» μας. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που τα (και πανελλήνια) ΜΜΕ είχαν στα κύρια θέματά τους την τιμολόγηση ανύπαρκτων (μαϊμουδίστικων) διαδρομών νεφροπαθών στη μεγαλύτερη πόλη του μεγαλύτερου νησιού της χώρας μας. Τις ημέρες αυτές προστέθηκε ένα άλλο παρόμοιο σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς που λαμβάνει χώρα στη Λειβαδιά. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί της Λειβαδιάς, που επικοινώνησε μαζί μας, μας εξουσιοδότησε να μεταφέρουμε μέσω του Ιστολογίου μας την καταδίκη από το σύνολο του κλάδου της Λειβαδιάς τέτοιων πρακτικών και της αναγκαιότητας επιβολής παραδειγματικής τιμωρίας των εμπλεκομένων «συναδέλφων», οι οποίοι δίνουν το δικαίωμα σε διάφορους, φυσικά αδικαιολόγητα, να προβαίνουν σε γενικεύσεις.
Πιθανότατα, η δυσπιστία, η καχυποψία και τα προσκόμματα που εισπράττουν εκατοντάδες αυτοκινητιστές ταξί (που εκτελούν μεταφορές νεφροπαθών) το τελευταίο διάστημα από ορισμένους υπαλλήλους του ΙΚΑ, είναι αποτέλεσμα αυτής της γενίκευσης και ταύτισης που, αψυχολόγητα και αστήρικτα, υφίσταται σε τέτοιες περιπτώσεις.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι αποκαλύφθηκε κύκλωμα επιτηδείων, οι οποίοι με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ απομυζούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών. Η απάτη αποκαλύφθηκε με την αξιοποίηση των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, σε συνδυασμό με τακτικούς και στοχευμένους ελέγχους.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στο Υποκατάστημα Λειβαδιάς οι δαπάνες για μετακινήσεις νεφροπαθών τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί υπέρογκα. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογημένες δαπάνες μετακίνησης. Ενδεικτικά, ενώ πραγματικά διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στη Λειβαδιά, προκειμένου να χρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δαπάνη μετακίνησης, ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης Λειβαδιάς-Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται, με τη συνεργασία των εμπλεκομένων, ποσά μέχρι και 5.500 ευρώ μηνιαίως, αντί της νόμιμης χιλιομετρικής αποζημίωσης των 100-150 ευρώ.
Με εντολή της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατά των επίορκων υπαλλήλων (παραπομπή στο πειθαρχικό με το ερώτημα θέσης σε διαθεσιμότητα). Επίσης με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΚΑ, απαγορεύθηκε η μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι ποσού 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμπλεκόμενους (υπαλλήλους-αυτοκινητιστές-νεφροπαθείς) και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί μέχρι του ίδιου ποσού.
Το μέγεθος της απάτης και η συνολική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί, καθώς οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεδομένου ότι αφορούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η ζημία του Ιδρύματος έχει φτάσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Με την αποκάλυψη του νέου αυτού σκανδάλου, η Διοίκηση του ΙΚΑ δήλωσε «ξεκάθαρα, ότι σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα διαφθοράς και απάτης θα παταχθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν με απόλυτο τρόπο»...