Ταξί, το επάγγελμα μας δεν είναι βιώσιμο

Την δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οδηγών ταξί στον Νομό Ξάνθης ανέφερε στην εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα στον FM100, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί νομού Ξάνθης, κ Βασίλης Γεωργιάδης.
 
«Η σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολή για τον κλάδο μας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 118 ταξί από τα 68 που θα έπρεπε να υπάρχουν στον Νομό μας, από τα οποία συντηρούνται περισσότερες από 200 οικογένειες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το κόμιστρο χαμηλό για να μπορούμε να εξυπηρετούμε καλύτερα το επιβατικό κοινό, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα έξοδά μας» τόνισε ο ίδιος και ανέφερε ότι σχετικά με την χορήγηση νέων αδειών οι ίδιοι υποστηρίζουν την αναβολή τους σε ένα υπερκορεσμένο επάγγελμα που αυτή την στιγμή δεν βγάζουν το απαραίτητο μεροκάματο οι ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες και οδηγοί των ταξί, πόσο μάλλον αν αυξηθεί ο αριθμός τους επισημαίνοντας «Το επάγγελμα μας πλέον δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο, να φύγουμε απ’ αυτή την δουλειά αλλά να πάμε που; μήπως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;»
Εν τω μεταξύ το σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης Αυτοκινήτων (Ταξί) Ξάνθης "Ο Αγιος Χριστόφορος" απεύθυνε επιστολή την Δευτέρα 7 Μαΐου, προς την δ/νση μεταφορών και επικοινωνιών Ξάνθης με την οποία προτείνουν και επισημαίνουν τα εξής:

«Το Σωματείο Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης Αυτοκινήτων Ταξί Ξάνθης “Ο Άγιος Χριστόφορος” σε απάντηση της επιστολής σας (Απρίλιος 2012) αιτείται την παράταση της προθεσμίας υποβολής γνωμοδότησης για τον καθορισμό των εδρών των ταξί για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έως τα τέλη Μαΐου του 2012 και δεσμεύευται για την έως τότε έκδοση της τελικής πρότασής του, ώστε να εξαντληθεί κάθε μέσο διαλόγου για την επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας μεταξύ των μελών του.

Ωστόσο, για την ώρα και με συμφωνία περίπου 115 μελών από τα 140 του Σωματείου, προσανατολιζόμαστε στην εισήγηση της διατήρησης των υπαρχουσών εδρών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με μόνη διαφοροποίηση την ένωση σε μία ενιαία έδρα των όμορων τοπικών διαμερισμάτων Ξάνθης, Ευμοίρου και Κιμμερίων του δήμου Ξάνθης, δημιουργώντας μια έδρα, που αφενός μεν υπερκαλύπτουν ήδη τα ταξί της πόλης της Ξάνθης, αφετέρου δε περιλαμβάνει περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας. Επιπλέον, η χιλιομετρική απόσταση από άκρο σε άκρο της ενιαίας αυτής έδρας δεν υπερβαίνει τα 12 (δώδεκα) χιλιόμετρα και μπορεί να υποστηριχθεί από την υπάρχουσα δομή του ραδιοδικτύου ταξί. Η ύπαρξη χώρων στάθμευσης (πιάτσες) ταξί μάλιστα στην περιοχή του Νοσοκομείου Ξάνθης και στα Κιμμέρια Ξάνθης (νομαρχιακή απόφαση της 17.09.2009 με αρ. πρωτοκόλλου 41719/7271, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Τεύχος Β 2087/2009) ουσιαστικά οδηγούν στην de facto δημιουργίας αυτής της ενιαίας έδρας.

Το Σωματείο επιθυμεί να ευχαριστήσει προκαταβολικά για την κατανόηση και την αμέριστη πάντα συνεργασία σας, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πλαίσιο εργασίας.»